Øyelokkseksem

Oslo Hudlegesenter

Øyelokkseksem

Eksem på øyelokk (øyelokkseksem) er svært vanlig. Tilstanden kan være en del av arvelig eksem (atopisk eksem), eller skyldes irritasjon eller allergi mot noe som er i kontakt med huden (kontakteksem).


Øyelokkseksem: årsaker

Flere hudlidelser kan gi rød og kløende hud på øyelokkene. De vanligste er Atopisk eksem, Irritativt eksem, Allergisk eksem, psoriasisseborreisk eksem, infeksjoner (Blefaritt), rosaceaperioral dermatitt og hudkreft.


Eksem på øyelokk

Atopisk eksem og Kontakteksem er de vanligste årsakene til øyelokkseksem. Eksem kan komme fra en lang rekke ytre faktorer: 

  • Irritativt Kontakteksem kan skyldes øyedråper eller irritative stoffer som kommer på øyelokkene. Dette er ikke en allergi.

  • Allergisk Kontakteksem skyldes en allergi mot et stoff huden på øynene eksponeres for. Ved eksponering får man ofte hevelse i huden, rødhet, skjelling og noen ganger blemmer. Kvinner er spesielt utsatt grunnet bruk av kosmetikk. Den immunologiske reaksjonen er en såkalt type IV reaksjon, der immuncellene blir sensibilisert mot et allergen.

  • Atopisk eksem er en arvelig type eksem, som ofte gir kroniske øyelokksplager.


Øyelokkseksem: utredning 

Eksem på øyelokkene utredes ofte av en hudlege. Sykehistorien er ofte det viktigste ved identifisering av mulige utløsende årsaker. Viktige ting å diskutere er bruk av kosmetikk, hobbier, yrke og andre eksponeringer. En undersøkelse av huden gir ofte en indikasjon på årsak. Som del av utredningen tas ofte en lappetest. Denne testen settes på ryggen og inneholder ulike stoffer man kan være allergisk for. Målet med testen er å identifisere hva man evt. ikke tåler, slik at man kan gjøre nødvendige tiltak for å unngå disse.


Øyelokkseksem: behandling

Om man identifiserer en ytre årsak til plagene blir det viktigste å unngå disse. Ved allergisk Kontakteksem vil plagene gå helt bort når man fjerner eksponeringen. For kroniske plager vil behandlingen bestå av fuktighetskremer og barrierekremer. Ved betennelse i huden vil en hudlege vurdere bruk av kortisonkremer, og da av svakere styrke. Kremer mot eksem som protopic og elidel er også mye brukt for de med kroniske plager. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).