Acanthosis nigricans

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Acanthosis nigricans

 Acanthosis nigricans  kjennetegnes av en økt pigmentering og fortykkelse av huden. Tilstanden rammer særlig hudfoldene. Det er flere tilstander som kan være assosiert med en slik hudforandring.


Hvordan ser Acanthosis nigricans ut?

Utslettet er vanligst i armhulene, i lysken eller på halsen. Tilstanden kan i mer sjeldne tilfeller også ramme lårene, knærne og ansiktet. Fargen på huden i disse områdene blir mørkere, og varierer i farger fra brun, grå til sort. Huden blir også fortykket, og kan ha en ”bølgete” overflate.


Risikofaktorer

Ofte finner man ingen forklaring til hudforandringene. Det er imidlertid flere kjente risikofaktorer. Kvinner og barn er spesielt utsatt. Det er en høyere forekomst hos overvektige, pasienter med hormonsykdommer (Diabetes) og nyretransplanterte pasienter. Hudforandringene kan også utløses av visse medisiner, og da spesielt kortisontabletter eller bruk av P-piller. Det er også beskrevet en assosiasjon med visse typer kreft (spesielt i mage), men dette er sjelden.


Behandling

En hudlege vil vurdere mulige tilstander som kan være assosiert eller utløsende. Ofte finner man ingen god forklaring. Dersom plagene er relatert til overvekt, vil ofte vektreduksjon medføre bedring. Fuktighetskremer med Karbamid, A-vitaminsyre eller fruktsyrer som har en lett peelende effekt kan være til nytte. Ved kløe vil man forsøke en kortisonkrem. Om man får små utvekster i huden så kan disse fjernes kirurgisk.

Acanthosis nigricans