Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Acanthosis nigricansAcanthosis nigricans
kjennetegnes av en økt pigmentering og fortykkelse av huden. Tilstanden rammer særlig hudfoldene. Det er flere tilstander som kan være assosiert med en slik hudforandring.Hvordan ser acanthosis nigricans ut?

Utslettet er vanligst i armhulene, lysken eller på halsen. Tilstanden kan i mer sjeldne tilfeller også ramme lår, knær og ansikt. Fargen på huden i disse områdene blir mørkere, og varierer i farge fra brun, grå til sort. Huden blir også fortykket, og kan ha en ”bølgete” overflate.


Hvem er i risikosonen?


Ofte finner man ingen forklaring til hudforandringene. Det er dog flere kjente risikofaktorer. Kvinner og barn er spesielt utsatt. Det er en høyere forekomst hos overvektige, pasienter med hormonsykdommer (diabetes) og nyretransplanterte pasienter. Hudforandringene kan også utløses av visse medisiner, og da spesielt kortison tabletter eller bruk av P-piller. Det er også beskrevet en assosiasjon med visse typer kreft (spesielt i mage), men dette er sjelden.Hvordan behandles tilstanden


En hudlege vil vurdere mulige tilstander som kan være assosiert eller utløsende. Ofte finner man ikke noen god forklaring. Hvis plagene er relatert til overvekt, vil ofte vektreduksjon medføre bedring. Fuktighetskremer med karbamid, A-vitaminsyre eller fruktsyrer som har en lett peelende effekt kan være til nytte. Ved kløe vil man forsøke en kortison krem. Hvis man får små utvekster i huden som kan forekomme kan disse fjernes kirurgisk.
23-02-2016