Behandling av akne | Oslo Hudlegesenter

Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Akne behandlingValg av akne behandling avhenger av alder, alvorlighetsgrad, andre sykdommer og om man har tendens til arrdannelse. Om man først har fått arr etter kviser er disse vanskelig å gjøre noe med. De fleste med kviser kommer i mål med lokalbehandling med diverse kvisekremer. De med mer uttalt akne behandles i tillegg med tabletter. Det tar flere uker før man ser effekt, uansett behandlingsmetode, Det er ikke uvanlig å måtte fortsette med behandling i flere år inntil man ”vokser av seg” kviseplagene. Det er vanlig å kombinere flere behandlingsformer som angriper ulike årsaker til at man får kviser: (1) økt talgproduksjonen, (2) dannelse av hudormer, (3) betennelse i huden og (4) bakterien P.acnes. 
 

Akne behandling

 • Unngå at håret henger ned i ansiktet.

 • Ikke klem på kvisene, da dette kan gi arr og øke

  betennelsen.

 • Unngå fete kremer og kosmetikk som tetter porene.

 • Bruk forskrevne produkter regelmessig. Det tar flere uker før de har full effekt. Om du bruker produktene regelmessig vil det forebygge nye utbrudd.

 • De aller fleste er plaget med kviser fra tid til annen.

  Ikke la en kvise ødelegge dagen din. 


Kremer mot akne

Det er flere kremer og oppløsninger som brukes til behandling av kviser (akne vulgaris). De fleste av disse er reseptbelagte. Behandlingen forskrives av lege. Under er en oversikt over alternative behandlingsformer. Et viktig prinsipp i behandlingen av kviser er såkalte kombinasjonsbehandlinger. Det vil si at man kombinerer flere ulike kremer, og i noen tilfeller kremer og tabletter, for å få mest mulig effekt.


1. Retinoider

Topikale Retinoider har vært brukt i behandling av akne siden 1962, og anses i dag som førstelinjebehandling for akne. Dette gjelder både kviser, med hovedvekt av hudormer, og betente kviser. Retinoider motvirker dannelse av Mikokomedonene som er utgangspunktet for akne. Denne behandlingenkan kombineres med annen behandling. De motvirker dannelse av Komedoner (hudormer), åpner utførselsgangene til talgkjertlene og er betennelsesdempende. Flere kremer med A-vitamin finnes i dag på markedet. Mest brukte er Differin, Aberela og Epiduo. Aberela inneholder Tretinoin. Den har vært brukt i flere år. Aberela kan, i starten, gi hudirritasjon. Mindre irriterende kremer er Differin som inneholder Adapalene. Epiduo er en  kombinasjonskrem som inneholder Adapalene og Benzoylperoxid.2. Benzoylperoxid
 
Benzoylperoxid er et reseptfritt alternativ til behandling av kviser. Virkestoffene motvirker bakterier i huden, demper betennelse og har også en viss effekt på hudormer (Komedoner). En fordel med Benzoylperoxid er at det ikke er påvist resistens mot behandlingen. Benzoylperoxid finnes i kremer som Basiron, Brevoxyl og Panoxyl. For de med lett-moderat akneplager kan en slik behandling være tilstrekkelig. Hudleger kombinerer ofte Benzoylperoxid med antibiotikatabletter eller kremer med et lokalt antibiotikum. Slike kombinasjoner kan være gunstige, da Benzoylperoxid forhindrer resistens mot antibiotika. Kremer med Benzoyperoxid kan gi en viss hudirritasjon, den første tiden man bruker de, samt misfarge klær og sengetøy.
 

3. Lokalt antibiotikum


Antibiotikum i linimentform eller som oppløsning dreper hudbakterier som medvirker til at man får kviser. Mest brukt i Norge er Clindamycin, til behandling av kviser. Clindamycin finnes i form av Dalacin linimentoppløsning eller emulsjon. Den må foreskrives av lege. Dalacin kombineres ofte med Benzoylperoxid for å unngå at hudbakteriene blir resistent.


4. Azealinsyre

Azealinsyre finnes i kremer som Finacea og Skinoren. Disse kremene er til behandling av kviser. Preparatene inneholder Azelainsyre, som hindrer vekst av de bakterier, som er aktive ved forekomst av akne og dannelsen av aknefremmende fettsyrer. Dessuten normaliserer virkestoffet dannelsen av det øverste hudlaget, slik at hudormer ikke utvikles. Disse kremene har en effekt mot bakterier, hemmer dannelse av fettsyrer og har en gunstig effekt for de med hudormer. Ved behandlingsstart kan man oppleve lokal hudirritasjon i form av rød, lett flassende hud og en følelse av svie eller en brennende fornemmelse når gelen smøres på. Disse bivirkningene er vanligvis milde og forbigående.
 

Behandling av kviser med tabletter

De med uttalte akneplager behandles med tabletter. Antibiotika i tablettform anses i dag som standardbehandling av kviser for de med moderat til mer alvorlig akne. Tablettbehandlingen bør, i de aller fleste tilfellene,  kombineres med lokalbehandling.


1. Antibiotika mot kviser


Antibiotikatabletter brukes i behandlingen av moderat til alvorlig akne. De fungerer ved å hemme veksten av bakterien Propionibacterium acnes. De har også en betennelsesdempende effekt. Antibiotikatabletter kan også ha en viss effekt mot hudormer (Komedoner), ved å dempe betennelsen rundt utførselsgangene til hårene. Den mest brukte gruppen av antibiotika, brukt i behandling av kviser, er såkalte Tetracycliner. Disse medisinene motvirker bakterien P.acnes, som er medvirkende til kvisedannelse og de reduserer betennelsen i huden. De fleste har få bivirkninger. Mulige bivirkninger er kvalme og løs mage, soppinfeksjoner (oftest i underliv) og solømfintlighet. Varighet av behandlingen varierer fra 3-6 måneder. Tetracycliner skal ikke tas av gravide kvinner eller barn under 12 år. Tablettbehandlinger bør, nesten alltid, kombineres med kremer for å unngå resistente bakterier. For de som ikke tolerer Tetracycliner kan man vurdere andre typer antibiotika som f. eks Erythromycin.


2. P-piller mot kviser

Den vanligste hormonelle behandlingen for kviser er P-piller. Tidligere brukte man, i utbrakt grad, P-piller, som har en direkte motvirkende effekt på Testosterone. I økende grad har man gått over til bruk av vanlige P-piller. En mindre brukt hormonell behandling er Spironolaktone, som også motvirker mannlige kjønnshormoner.


3. isotretinoin (roaccutan)

Isotretinoin brukes for de med de alvorligste formene for akne, der annen behandling er uhensiktsmessig, eller man ikke har kommet til mål. For utskrivning av Isotretinoin vil man, som regel, måtte henvises til en hudlege, for vurdering av behandling av kviser. Det aktive virkestoffet i Isotretinoin hemmer produksjonen av talg, og reduserer betennelsen i huden. Som et av få medikamenter vil en stor andel av de som gjennomgår behandling med Isotretinoin bli kvitt kviseplagene sine. En vanlig behandlingsrunde varer ca 3-6 måneder. Vanlige bivirkninger under behandlingen er tørr hud, sprukne lepper og tørrhetsfølelse i øyne. Dette motvirkes, hos de fleste, greit med fuktighetskrem, lepomade og kunstig tårevæske. Da Isotretinoin er fosterskadelig er det et veldig strengt regelverk rundt foreskrivning av disse medikamentene. Det er et absolutt krav at man ikke blir gravid under, og i en periode etter behandlingen, da det er ekstremt høy risiko for at barnet vil bli født med misdannelser. Kvinner må følges med graviditetstester under behandlingen, stå på sikker prevensjon før oppstart, og kun få utskrevet resept for 1 måned av gangen.  Isotretinoin foreskrives i hovedsak av hudleger. Det vil bli gitt grundig informasjon om behandlingen før oppstart.


Behandling av arr etter kviser

Arr er den mest fryktede komplikasjonen av akne. Det er umulig å forutsi hvem som vil utvikle arr. Arrdannelse sammenfaller ikke alltid med alvorlighetsgraden av kvisene. Man antar at 11% av menn og 14% av kvinner med akne vil utvikle arr. Enkelte studier har vist en enda høyere forekomst. Arr etter kviser kan ta mange ulike former. Det er av betydning for eventuell behandling. Behandling av arr er generelt vanskelig. Man må ha realistiske forventninger. Kvisearr kan være opphøyde fra hudoverflaten (Hypertrofiske/Keloide) eller ses som søkk i huden (Atrofiske). Opphøyde arr kan hos enkelte gjøres bedre ved å injisere kortison. Små søkk i huden (”Ice-pick scars”) kan fjernes kirurgisk. Lettgradig arrdannelse kan også forbedres med bruk av kjemisk peeling. For de med mer uttalte arrforandringer vil resultatet ikke bli tilstrekkelig. Laserbehandling er et alternativ som kan være til nytte om man også her har realistiske forventninger. Karlaser (Vbeam, Pulsed dye laser) kan brukes for å avbleke røde arr. Fraksjonerte lasere (Erbium: YAG og CO2) er nyere behandlingsformer som har vist gode resultater i kliniske studier. Slik behandling er ofte kostbar. Å forhindre arr med optimal og tidlig behandling er det primære mål i behandling av kviser.
 

Referanser

 1. Strauss JS, Krowchuk DP, Leyden JJ et al. Guidelines of care for acne vulgaris

  management. J Am Acad Dermatol. 2007;56:651-63.

 2. Thiboutot D, Gollnick H, Bettoli V et al. New insights into the management of acne: an

  update from the Global Alliance to Improve Outcomes in Acne group. J Am Acad

  Dermatol. 2009 May;60(5 Suppl):S1-50.

 3. Zaenglein AL, Thiboutot DM. Expert Committee Recommendations for Acne Management.

  Pediatrics 2006;118;1188-1199.

 4. Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol. 2009, 48;339-347.23-02-2016