Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Akne nekrotikaAkne nekrotika
 er en sjelden arrdanende alopecia som gir hårtap. Tilstanden kjennetegnes av såkalt nekrotiserende betennelse i hårrøttene. Nekrose betyr død av celler og vev. Andre navn på tilstanden er follikulitis nekrotika.Hva er årsaken til akne nekrotika


Årsaken er ukjent. Flere teorier eksisterer. Enkelte tror det er en reaksjon på bakterien gule stafylokokker (Stafylokokkus aureus) eller en sopp i huden som heter malassezia.


Hva er symptomene


Acne necrotica begynner ofte hos unge voksne, og gir kløe og smertefulle kviser i hodebunn. Disse kulene og kvisene har ofte et sentralt krater og overliggende skorpe. Slik betennelse rammer særlig fremre del og siden av hodebunn. Med tid kan betennelsen gi celledød og nekrose. Ubehandlet vil slutteresultatet bli et nedsunket arr i hodebunn med hårtap.


Hvordan stilles diagnosen


Diagnosen acne necrotica stilles av hudlege etter nøye gjennomgang av sykehistorien og undersøkelse av hodebunn.


Hvordan behandles akne nekrotika


Det er viktig å starte tidlig med behandling før man utvikler permanente arr. Mest brukt i behandlingen er tetracycliner, som er en type antibiotika som hemmer bakterier og har betennelsesdempende egenskaper. Antibakterielle vasker og oppløsninger kombineres ofte med tabletter. Hvis man ikke kommer til mål vil man vurdere behandling med isotretinoin (roaccutan). 

 


23-02-2016