Akne nekrotika

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Akne nekrotika

Akne nekrotika er en sjelden arrdannende Alopecia som gir hårtap. Tilstanden kjennetegnes av såkalt nekrotiserende betennelse i hårrøttene. Nekrose betyr død av celler og vev. Andre navn på tilstanden er Follikulitis nekrotika.
 

Akne nekrotika

Årsaken er ukjent. Flere teorier eksisterer. Enkelte tror det er en reaksjon på bakterien gule stafylokokker (Stafylokokkus aureus) eller en sopp i huden som heter Malassezia.


Symptomer

Acne necrotica begynner ofte hos unge voksne, og gir kløe og smertefulle kviser i hodebunnen. Disse kulene og kvisene har ofte et sentralt krater og overliggende skorpe. Slik betennelse rammer særlig fremre delen og siden av hodebunnen. Med tid kan betennelsen gi celledød og nekrose. Ubehandlet vil slutteresultatet bli et nedsunket arr i hodebunn med hårtap.
 

Diagnostikk

Diagnosen Acne necrotica stilles av hudlege etter en nøye gjennomgang av sykehistorien og en undersøkelse av hodebunnen.
 

Behandling

Det er viktig å starte tidlig med behandlingen, før utvikling av permanente arr. Mest brukt i behandlingen er tetracycliner, som er en type antibiotika som hemmer bakterier og har betennelsesdempende egenskaper. Antibakterielle vasker og oppløsninger kombineres ofte med tabletter. Hvis man ikke kommer til mål vil man vurdere behandling med isotretinoin (roaccutan). 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo