Nevus comedonicus

Nevus comedonicus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Nevus comedonicus

Nevus comedonicus er en sjelden hudforandring. Det er publisert rundt 200 tilfeller på verdensbasis. Tilstanden ble først beskrevet av Kofmann i 1895. Han trodde det var en spesiell variant av Akne vulgaris. Senere beskrev Selhorst ”Naevus acneiformis unilateralis” som en egen tilstand. Ordet Nevus comedonicus ble introdusert i 1896 av Thibierge.

Nevus comedonicus
Forandringen ses som en flekk i huden med dannelse av kviser, betente kuler og cyster. Det danner seg ofte også hudormer innenfor flekken. I uttalte tilfeller danner det seg arr. Rundt 50% av disse forandringene er tilstede ved fødsel. De resterende utvikler seg som regel innen 10 årsalderen. Hudforandringene er vanligst i ansiktet, halsen, øvre del av armenen, brystkasse og i mageregionen.


Typer

Noen deler Nevus comedonicus inn i to grupper. Den ene gruppen har hovedvekt av hudormer og mindre betennelse. Den andre gruppen har en tendens til cyster, byller, arr og betennelse.


Årsak

Årsaken er fortsatt ukjent. Noen anser det for å være et såkalt Hamartom, mens andre en medfødt Epidermal nevus. Tilstanden oppstår som regel sporadisk, og anses ikke å være familiær. Siste forskning har identifisert en mutasjon på genet FGRF-2, som kan være en medvirkende årsak.


Behandling

Tilstanden er ikke farlig. Behandlingen vil avhenge av symptomer. Målet er å redusere betennelse, infeksjon og arrdannelse i huden. Kremer som benyttes mot kviser brukes også mot slik betennelse i huden. Ved uttalte tilfeller benyttes antibiotika. Injeksjon av kortison kan være til hjelp for hudcyster og arrdannelse. Kirurgi med fjerning av flekkene kan vurderes i noen tilfeller. 

 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby