Epidermal nevus

Epidermal nevus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Epidermal nevus

En epidermal føflekk er en overvekst av det øverste hudlaget (Epidermis). Den er vanligvis synlig ved fødsel (i ca 50% av tilfeller), eller utvikler seg i løpet av ung alder. En kan anse en Epidermal nevus som en unormal vekst av det øverste hudlaget.


Epidermal nevus

Epidermale nevus er en feil i arvematerialet, som kun rammer et lite området av huden. Selve hudforandringen er ofte stripeformede eller lineære, og følger mefødte linjer i huden (såkalte Blashkos linjer). Studier har undersøkt disse områdene i huden, og identifisert forskjellige endringer i arvematerialet som man tror er medvirkende.


Typer

Det er mange ulike typer Epidermal nevus. Epidermal nevus er vanligst på armene og bena. De er uvanlige i ansiktet og i hodebunnen. De fleste Epidermale nevus er linjeformede eller lineære. De ses som en stripe i huden (Lineær epidermal nevus). Når de er tilstede fra fødselen ses de som en mørk pigmentert stripe på den ene siden av kroppen. Hudforandringene blir mørkere med alderen. Det er ikke uvanlig at de blir tykkere eller får små utvekster.


Er epidermale nevi farlige?

Epidermal nevus er helt ufarlig. De kan dog i sjeldne tilfeller være assosiert med visse syndromer. I hovedsak er Epidermal nevus et kosmetisk problem. Vanligvis anbefales ingen behandling. I voksnen alder kan man vurdere såkalt CO2 laserbehandling om  hudforandringen vokser, eller danner en utvekst på huden. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.

  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.

  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.

  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby