Behandling av aktiniske keratoser

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Aktiniske keratoser

Aktiniske keratoser er vanlig solskade som kan utvikle seg til hudkreft. Det er en svært vanlig hudsykdom som rammer 11-26% av befolkningen i den nordlige hemisfære. Forekomsten øker med høy alder og er hyppigere hos menn. En typisk pasient har lys hud og har oppholdt seg mye i solen gjennom livet. Ubehandlet vil ca 10% av Aktiniske keratoser utvikle seg til hudkreft (plateepitelcarcinom) i løpet av 10 år.


Årsak til aktiniske keratoser

Den viktigste årsaken er kumulativ soleksponering gjennom flere år. UV stråler fører til skade på arvematerialet (DNA) og genmutasjoner. Slike mutasjoner kan føre til unormal celledeling og utvikling av Aktiniske keratoser og hudkreft. Røyking, lysbehandling, bruk av solarium, strålebehandling og eksponering til arsenikk er andre risikofaktorer. Pasienter som står på immunsenkende medikamenter er spesielt utsatt.


Symptomer

Aktiniske keratoser er vanligst i hodebunn, ansikt, armer og på hendene. De ses som små røde skjellende flekker i huden. Typisk er at overflaten på flekkene er rue som sandpapir, og de kan være lettere å kjenne enn å se. Antall hudforandringer varierer fra person til person og strekker seg fra 1 til flere hundre. Aktiniske keratoser gir vanligvis ingen symptomer, men kan noen ganger være ømme eller klø.


Behandling av aktiniske keratoser

Det er ulike behandlinger for Aktiniske keratoser. En hudlege vil i hvert enkelt tilfelle vurdere hva som er det beste alternativet:

 
 • Aldara: Aldara er en av de mest effektive kremene i behandling av Aktiniske keratoser. Kremen stimulerer en betennelsesreaksjon som fjerner solskadede celler. Aldara kan brukes til å behandle større områder med flere Aktiniske keratoser. 

 • PDT (fotodynamisk behandling): Behandlingen utføres hos hudlege. Først fjerner legen  løst vev og skorper fra huden. Deretter påføres området en krem som inneholder et virkestoff som selektivt tas opp av celler som har utviklet seg til kreft eller forstadier til kreft. Ved så å belyse området aktiveres stoffet til å ødelegge disse cellene. 

 • Picato: Moderne krem til behandling av aktiniske keratoser i ansiktet og på kropp. 

 • Efudix: Krem til behandling av aktiniske keratoser på kropp og ansikt. Brukes mindre i dag enn tidligere. 

 • CO2 laserbehandling: En CO2 laser kan brukes for å fjerne Aktiniske keratoser med et svært godt kosmetisk resultat. Her behandler man synlige enkeltstående hudforandringer, og ikke hele felt.

 • Solaraze: Denne kremen påføres 2 ganger daglig over et større område i 60-90 dager. 

 • Hudkirurgi: I sjeldne tilfeller vurderer man kirurgisk fjerning av Aktiniske keratoser. Dette er generelt ikke et førstevalg.


Forebygging


Dannelse av Aktiniske keratoser kan forebygges ved daglig å bruke en krem med høy solfaktor, hatt/caps og skjorte ved sterk sol.

 

Kontroller
Personer med mange Aktiniske keratoser eller som står på immunsenkende medikamenter bør følges opp med jevnlige kontroller. Våre hudleger tilråder kontroll hos hudlege ca. 3 måneder etter endt behandling. 


Referanser

 • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
 • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
 • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
 • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo