Behandling med aldara - Oslo Hudlegesenter

Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Aldara krem


Aldara er en krem som stimulerer immunforsvaret i huden til å kvitte seg med solskadede celler som har blitt til en aktinisk keratose eller hudkreft (basaliom). Aldara krem brukes også i behandling av kjønnsvorter.


Hva er Aldara?      

Aldara er en av de nyeste og mest effektive kremene i behandling av aktiniske keratoser og hudkreft. Virkestoffet i Aldara heter imiquimod og har vært tilgjengelig siden 1997. Dette virkestoffet aktiverer immunforsvaret lokalt i huden der kremen påsmøres og stimulerer en betennelsesreaksjon. Immunforsvaret som blir stimulert angriper deretter solskadet hud, virus og kreftceller. Denne ”bivirkningen” er ønskelig og tyder på at legemiddelet virker. Aldara fungerer ved å forsterke responsen fra vårt eget immunsystem ved å øke produksjonen av kroppens egne forsvarsstoffer. Av interesse angripes ikke normal uskadet hud.


Hvor effektiv er Aldara mot aktiniske keratoser

Flere store studier har vist at Aldara er svært effektiv behandling av aktiniske keratoser. I en stor studie som nylig var publisert ble 68.9% av pasientene (571/829) kvitt alle hudforandringene. Hele 80.2% av pasientene fikk mer enn 75% reduksjon av sine aktiniske keratoser. De resterende oppnådde også en reduksjon i antall aktiniske keratoser. De med kraftige hudreaksjoner får som regel det beste resultatet. Det kosmetiske resultatet blir generelt svært bra.


Hvor lenge skal man bruke Aldara mot aktiniske keratoser


Kremen skal brukes 3 dager i uken i 4 uker før leggetid. Man tar deretter en pause på 4 uker. En lege vil deretter vurdere om alle aktiniske keratoser er borte. Hvis man har gjenværene hudforandringer kan man gjenomgå en ny behandlingsrunde på 4 uker.


Hvor lenge skal man bruke Aldara mot basaliom


Basaliom er en ”snill” form for hudkreft som kan behandles med Aldara. Kremen skal her påføres 5 ganger i uken (f.eks. mandag til fredag) før sengetid. Dette skal man gjøre i totalt 6 uker. Behandlingseffekten bedømmes vanligvis 12 uker etter avsluttet behandling.


Hvor lenge skal man bruke Aldara mot kjønnsvorter


Mot kjønnsvorter appliseres Aldara 3 ganger per uke (f.eks. mandag, onsdag og fredag) før sengetid. Behandlingen bør fortsette til synlige kjønnsvorter er forsvunnet, eller i maks. 16 uker ved hvert utbrudd. Gjennomsnittlig tid til tilheling hos menn og kvinner er henholdsvis 12 og 8 uker.


Hvordan bruker man Aldara


Legemiddelet leveres i poser, og det er 12 poser i hver eske. Kremen påføres om kvelden etter at huden er vasket. Den skal gnis inn i behandlingsområdet slik at kremen blir borte. Kremen vaskes deretter av neste morgen med mild såpe og vann. Samme pose kan brukes flere ganger så lenge man sørger for at posen er tett etter bruk. Hendene skal vaskes nøye før og etter påføring av krem. 
                                                   

Har behandlingen noen bivirkninger


Den vanligste bivirkningen av Aldara er en betennelsesreaksjon i huden der man påfører kremen. Lokale hudreaksjoner er vanlige, men disse reaksjonene avtar generelt i intensitet under behandlingen og forsvinner etter at behandlingen er over. Hvor kraftig hudreaksjonen blir vil variere fra person til person. Kløe er den vanligste bivirkningen og rammer 23-62%. Ytterligere 1-10% vil kunne oppleve en brennende følelse, irritasjon, rødhet og skorpedannelse. En liten prosentandel vil oppleve influensaliknende symptomer. Behandlingen tolereres generelt godt så lenge man har fått god informasjon på forhånd. Hvis hudreaksjonene blir for plagsomme kan en lege / hudlege vurdere å ta en pause i behandlingen.12-05-2016