Behandling av aldersflekker

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Aldrende hud

De viktigste årsakene til aldring av huden er soleksponering, røyking og arv.


Hvordan aldres solen huden?

Ved undersøkelse av huden ser man at huden raskere eldes i områder som utsettes for sol. Dette kalles på fagspråket «photoaging». Solen inneholder både UVB og UVA stråler. Ultrafiolette stråler danner oksygenradikaler som har en nedbrytende effekt på bindevev og hudceller. Personer med lys hudtype er spesielt utsatt.


Huden og røyking

Det er påvist i studier at langtids røyking er assosiert med tidligere dannelse av rynker og solskader. Personer som røyker kan også få en gul misfarging av huden. Røyk er også assosiert med økt risiko for visse typer hudkreft.


Hvordan eldes huden

Med tid vil alle oppleve gradvis dannelse av fine linjer og rynker. Overhuden blir tynnere, og huden holder ikke like godt på fuktighet. Hvis man tar en hudprøve ser man reduksjon i mengde kollagen, og dannelse av unormal elastin (elastisk protein) i huden. Samlet kalles dette for solar elastose. Andre tegn på aldrende hud er dannelse av brune flekker i huden (leverflekker) og lyse små prikker i huden (idiopatisk guttate hypomelanose). I gammel alder blir huden også utsatt for dannelse av blåmerker og kan utvikle dype vedvarende hudormer (solare komedoner).


Hvordan klassifiseres hudaldring

Det finnes et eget klassifikasjonsskjema for aldrende hud. Det omtales ofte som Glogaus klassifikasjon:

 

 

  • Mild (alder 28-35): Fine linjer, ingen keratoser, trenger lite sminke
  • Moderat (alder 35-50): Dypere linjer, solskader og trenger mer sminke for å dekke rynker
  • Avansert (alder 50-60): Dypere rynker, misfarging av huden, sprengte blodkar og solskader. Trenger sminke for å dekke linjer.
  • Uttalt (alder 65+): Dype rynker, misfarging av huden, tendens til solskader. Vanskelig å dekke med sminke.

 


Forebygging og behandling

Det viktigste man kan gjøre er å bruke solbeskyttelse om sommeren. Unngå å røyke. Regelmessig bruk av fuktighetskrem er også gunstig. Huden kan også holdes yngre ved bruk av kremer med vitamin A. Etter dannelse av rynker tilbyr våre hudleger behandlinger med laser, botox og fillere. 

Aldrende hud