Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Alopecia mucinosa


Alopecia mucinosa er en sjelden betennelsestilstand som kan ramme hårenheten i hodebunn og på kroppen. Tilstanden kan gi hårtap både med og uten arrdannelse. Sykdommen ble først beskrevet av Pinkus i 1957.


Hva er årsaken


Mucinose hentyder til en gruppe sykdommer der man får avleiring av mucin i huden. Hos de aller fleste er sykdommen idiopatisk – altså at man ikke vet årsaken. En sjelden gang kan sykdommen være sekundær – og assosiert med andre sykdommer som lymfekreft og mycosis fungoides.


Hva er symptomene på alopecia mucinosa


De typiske forandringene ved alopecia mucinosa er et utslett med små utvekster sentrert rundt åpningen av hårene. Sykdommen er ofte flekkvis, og flekkene er typisk i størrelse fra 1-5 centimeter. Avleiring av mucin her fører til en betennelsesprosess som kan føre til hårtap og arr. Tilstanden rammer særlig hodebunn, ansikt og halsen. Sykdommen kan dog ramme alle områder i huden, og er assosiert med kløe og svie i huden. Noen mister også svetteproduksjonen i områdene.


Hvordan stilles diagnosen


Diagnosen stilles etter undersøkelse av huden. Man tar som regel en hudprøve fra områdene som er rammet, og hudprøven vil vise avleiring av mucin. Dette bekrefter diagnosen.


Hvordan behandles alopecia mucinosa

Tilstanden behandles som regel med kortisonkremer eller injeksjoner. Såkalte retinoider brukes også i behandlingen. For uttalte tilfeller vurderes lysbehandling eller dapson tabletter. 

 


23-02-2016