Alopecia mucinosa

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Alopecia mucinosa

Alopecia mucinosa er en sjelden betennelsestilstand som kan ramme hårene i hodebunnen og på kroppen. Tilstanden kan gi hårtap både med og uten arrdannelse. Sykdommen ble først beskrevet av Pinkus i 1957.
 

Alopecia mucinosa

Mucinose hentyder til en gruppe sykdommer der man får avleiring av mucin i huden. Hos de aller fleste er sykdommen idiopatisk – at man ikke vet årsaken. En sjelden gang kan sykdommen være sekundær – og assosiert med andre sykdommer som lymfekreft og Mycosis fungoides.


Symptomer

De typiske forandringene ved Alopecia mucinosa er et utslett med små utvekster sentrert rundt åpningen av hårene. Sykdommen er ofte flekkvis, og flekkene er i størrelse fra 1-5 centimeter. Avleiring av mucin her fører til en betennelsesprosess som kan føre til hårtap og arr. Tilstanden rammer særlig hodebunnen, ansiktet og halsen. Sykdommen kan imidlertid ramme alle områder av huden, og er assosiert med kløe og svie i huden. Noen mister også svetteproduksjonen i områdene.
 

Diagnostikk

Diagnosen stilles etter undersøkelse av huden. Man tar som regel en hudprøve fra områdene som er rammet, og hudprøven vil vise avleiring av mucin. Dette bekrefter diagnosen. 


Behandling

Tilstanden behandles som regel med kortisonkremer eller injeksjoner. Såkalte Retinoider brukes også i behandlingen. For uttalte tilfeller vurderes lysbehandling eller Dapsontabletter. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo