Angioødem | Oslo Hudlegesenter

Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Angioødem


Angioødem er en hudreaksjon som er relatert til elveblest (urtikaria). Angioødem kjennetegnes av raskt innsettende dype hevelser i hud og/eller slimhinner. Hele huden kan affiseres, men det er vanligst rundt øyne og lepper.


Hva er angioødem

Angioødem har mange likhetstrekk med elveblest, og de to tilstandene forekommer ofte sammen. Hovedforskjellen er at hevelsen ved angioødem ligger dypere i huden, ofte påvirker slimhinner, varer lenger og er mer smertefullt enn kløende. Symptomene varierer fra person til person. Vanlig er hevelse rundt øyne og munn, hevelse i svelg eller dyp hevelse i huden. Noen kan også få magesmerter og diare som del av en slik reaksjon.


Hva er årsaken til angioødem


Det er en lang rekke ulike årsaker til angioødem. Akutte tilfeller skyldes ofte en reaksjon på mat (nøtter, egg, melk), medisiner (antibiotika, hjertemedisiner) eller utløses av en infeksjon.Kan an angioødem være arvelig


Ja. Dette er dog en veldig sjelden tilstand som heter hereditær angioødem.Hvordan stilles diagnosen


Diagnosen stilles ved en grundig sykehistorie og undersøkelse av huden av hudlege. En går igjennom mulige utløsende årsaker, for eksempel medisiner som er tatt. Ved mistanke om spesifikk allergi kan allergitesting vurderes.Behandling av angioødem


Behandling vil avhenge av alvorlighetsgrad og hyppighet av utbrudd. En lett episode går som regel over av seg selv uten spesiell behandling i løpet av noen få timer til dager. Ved reaksjoner der svelg påvirkes bør lege oppsøkes snarest. Hyppige reaksjoner kan forebygges ved bruk av allergimedisiner (antihistaminer). I svært uttalte tilfeller vurderes kortison tabletter eller immunsenkende medisiner. 
17-02-2017