Angioma serpiginosum | Laserbehandling

Angioma Serpiginosum

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Angioma Serpiginosum  

Hva er angioma serpiginosum

Angioma Serpiginosum er en relativt sjelden hudlidelse, der man får utvidede blodkar på hudoverflaten. Typisk for denne tilstanden er utvikling av røde prikker som samler seg som streker i huden. Strekene med blodkar er som regel rette (lineære) eller ”slangeformede”. Hudforandringene fører ikke til noen blødning, betennelse eller pigmentproblemer.


Symptomer

Angioma serpiginosum kan ramme alle steder på hudoverflaten. Det er vanligst på leggene og rumperegionen. Slimhinnene, hendene og føttene rammes vanligvis ikke. Tilstanden begynner i tidlig barnealder, og utvikler seg gradvis over flere måneder og år. Hos de fleste vil hudforandringene stoppe å utvikle seg når man når tenårene. De forblir deretter uendret resten av livet. En sjelden gang kan de gå bort av seg selv.


Hvem rammes av angioma serpiginosum

Tilstanden er sjelden. Vi tror arv kan være medvirkende. De aller fleste er jenter (90%), og de fleste har fått diagnosen før de er 20 år gamle. Årsaken er ukjent.


Behandling

Angioma Serpiginosum er, i seg selv, er en helt harmløs tilstand. Den kan være et kosmetisk problem. På grunn av dette oppsøker mange hudlege for laserbehandling. Laser mot blodkar kan vurderes i utvalgte tilfeller. Flere behandlinger er nødvendig for, å få et så optimalt resultat som mulig. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo