Arrdannende hårtap

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Arrdannende hårtap

Arrdannende hårtap (Alopeci) er en gruppe av flere hudsykdommer som gir hårtap og arr i hodebunnen. På fagspråket omtales denne gruppen også som Cicatriciell alopeci.


Arrdannende hårtap


Det er en lang rekke tilstander som kan gi arr og hårtap. Felles for de alle er en betennelsesprosess i huden som rammer hårene. Tilstandene kan gi arr og permanent hårtap. En klassifiserer sykdommene i denne gruppen basert på hvilken type celler som ses under mikroskopet på en hudprøve etter den såkalte NAHRS konsensusen. De viktigste sykdommene i gruppen er. 

Diagnostikk ved arrdannende hårtap


Diagnosen stilles ved gjennomgang av sykehistorien hos en hudlege, og undersøkelse av hodebunnen. Selv i de beste hender kan det være vanskelig å klassifisere disse sykdommene sikkert. For å komme nærmere en sikker årsak tas det ofte en eller flere hudprøver som undersøkes under et mikroskop (biopsi). Dette gir ofte en indikasjon på type betennelse og årsak. Prøver med tanke på soppinfeksjon og bakterier tas også ofte.Behandling av arrdannende hårtap

Behandling av denne type Alopeci må individualiseres og avhenger av mistenkt årsak, forandringer i hodebunnen og utbredelsen. Målet med behandlingen er å stoppe den arrdannende betennelsesprosessen. 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo