Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Arrdannende hårtap


Arrdannende hårtap (alopeci) er en gruppe av flere hudsykdommer som gir hårtap og arr i hodebunn. På fagspråket omtales denne gruppen også som cicatriciell alopeci.


Hvilke tilstander kan gi arrdannende hårtap


Det er en lang rekke tilstander som kan gi arr og hårtap. Felles for de alle er at det er en betennelsesprosess i huden som rammer hårene, og kan gi arr og permanent hårtap. En klassifiserer sykdommene i denne gruppen basert på hvilken type celler som ses under mikroskopet på en hudprøve etter den såkalte NAHRS konsensusen. De viktigste sykdommene i gruppen er:Hvordan stilles diagnosen

Diagnosen stilles ved gjennomgang av sykehistorien hos en hudlege, og undersøkelse av hodebunn. Selv i de beste hender kan det være vanskelig å klassifisere disse sykdommene sikkert. For å komme nærmere en sikker årsak tas det ofte en eller flere små hudprøver som undersøkes under et mikroskop (biopsi). Dette gir ofte en indikasjon på type betennelse og årsak. Prøver med tanke på soppinfeksjon og bakterier tas også ofte.


Hvordan behandles arrdannende hårtap


Behandling av denne type alopeci må individualiseres og avhenger av mistenkt årsak, forandringer i hodebunn og utbredelse. Målet med behandling er å stoppe den arrdannende betennelsesprosessen. 

 


23-02-2016