Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Atopisk eksem


Atopisk eksem er en svært vanlig tilstand som rammer 10-20%;  av skolebarn. 90%; utvikler sykdommen før de er 5 år gamle.  Årsaken er ukjent, men sykdommen har en arvelig komponent.  Hvis noen i familien har tilstanden er
det økt risiko for at andre kan få det. 


Hvilke symptomer får man ved atopisk eksem


Sykdommen kjennetegnes av kløende utslett som de 2 første leveårene vanligvis er lokalisert til ansiktet. Fra 2 års alder får mange eksem på typiske plasser som rundt håndledd, albubøyer og knehaser. Intensiteten av sykdommen varierer fra person til person. Hos voksne atopikere er ikke uvanlig at man utvikler håndeksem. Pasienter med atopisk eksem har også ofte høysnue (35%;), allergier og astma (30%;). De aller fleste vokser av seg eksemet før de kommer i puberteten, men noen er plaget med sykdommen hele livet. 


Hva er atopisk eksem

Atopisk eksem er en kronisk hudsykdom. Ordet atopisk beskriver tilstander som atopisk eksem, astma og høysnue. Sykdommen har en viktig arvelig komponent. Eksem hentyder til en betennelsestilstand av det øverste hudlaget med rødhet, dannelse av blemmer og kløe. Atopisk eksem rammer både gutter og jenter, og er vanligst hos barn. Så mange som 10% av alle barn rammes en gang i løpet av oppveksten. Ofte forsvinner sykdommen når man når tenårene, men det er vanskelig å forutsi.


Hva er årsaken til atopisk eksem

Årsaken er fortsatt ikke fullt ut kjent. Atopisk eksem går ofte i familier, så arv er en viktig faktor. Vi vet videre at hudbarrieren til de med sykdommen ikke fungerer normalt. Det er en økt mottakelighet for irritanter på huden, og utvikling av allergi. Hudens evne til å holde på fuktighet er også påvirket, med påfølgende betennelse og utslett.


Hvilke faktorer kan gjøre eksemet verre

Atopisk eksem kan forverres av flere faktorer. Vanlige forverrende faktorer er varme, støv, såpe og stress. Infeksjoner i huden med bakterier og virus er også ofte medvirkende ved oppbluss.


Hvordan stilles diagnosen

En hudlege vil først gå igjennom sykehistorien og undersøke huden. Hudforandringene er såppas typiske, at en undersøkelse av huden er tilstrekkelig. 


Atopisk eksem og allergier

"Atopikere" har en økt forekomst av allergier. De to metodene som benyttes for allergitesting er enten prikktesting i hud eller en blodtest (RAST-test). Hvis de har påvist allergi på blodprøver er det ikke nødvendig å gjenta en prikktest. Særlig vanlig er allergi mot støvmidd, pollen, hund og katt. Kumelk, egg, peanøtter og soya er de vanligste matallergiene. Betydningen av allergier og matvarer for eksemet er kontroversielt. Allergi mot matvarer er hovedsakelig viktig i de minste barna (fra spedbarn til 2-3 års alder). 


Hvordan behandles atopisk eksem? 


De med milde plager behandles ofte av sin fastlege. Har man mye eksem, er det lurt å få en vurdering hos en hudlege som vil skissere et behandlingsopplegg. Behandlingen individualiseres, men følgende kan vurderes.

1. Fuktighetskrem og opplæring i smøring: Grunnsten i all behandling av atopisk eksem. Det er viktig med daglig bruk, og opplæring av hudlege hjelper mange. 

2. Kortisonkremer: Kortisonkremer er førstevalg i behandling av eksem. Mest brukt hos barn er svakere (gruppe 1-2) kortisonkremer, og mange har behov for vedlikeholdsbehandling over lang tid. I en slik prosess vil en hudlege kunne gi råd om riktig bruk, og valg av behandlingsnivå. 

3. Protopic og elidel: Nyere kremer mot eksem, der man må ha spesialistsøknad for å få dekning. Kremene inneholder såkalte calcineurin hemmer, og inneholder ikke kortison. 

4. Lysbehandling. De med utbredt eksem har ofte behov for lysbehandling. Lysbehandling brukes for eksem både hos litt eldre barn og voksne, og effekten er ofte svært god. 

5. Tablettbehandling: Immunsenkende medisiner kan nyttes i sjeldne tilfeller der man ikke kommer til mål med annen behandling. Mest brukt er sandimmun, methotrexate, imurel og cellcept.

6. Våtbandasjer: Våtbandasjer er en viktig del av behandling av utbredt atopisk eksem, og spesielt hos barn. Dette er en veldig effektiv metode å tilføre fuktighet til huden ved atopisk eksem. 


Linker

http://www.dermato
logi.no/hudsykdommer-a-g-atopisk-eksem.html
23-02-2016