Behandling av atopisk eksem

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Atopisk eksem

Atopisk eksem er en av de vanligste årsakene til time hos våre hudleger. Sykdommen rammer 10-20% av Norges befolkning. Årsaken er ikke fullt ut kjent men har en arvelig komponent. 


Atopisk eksem

Atopisk eksem kjennetegnes av kløende utslett som i de 2 første leveårene vanligvis er lokalisert til ansiktet. Fra 2-års alderen får mange eksem på typiske plasser som håndledd, albubøy og knehaser. Alvorlighetsgrad varierer fra person til person. Hos voksne "atopikere" er kronisk eksem på øyelokk og hender vanlig. Pasienter med atopisk eksem har høyere forekomst av høysnue (35%), allergier og astma (30%). Mange vokser av seg eksemet, mens andre er plaget med sykdommen hele livet spesielt hvis ubehandlet. 


Definisjoner

Ordet atopi beskriver tilstander som atopsik eksem, astma og høysnue. Eksem hentyder til en betennelsestilstand av det øverste hudlaget med rødhet, dannelse av blemmer og kløe. 

Årsak

Årsaken er fortsatt ikke fullt ut kjent. Atopisk eksem går ofte i familier og har en arvelig komponent. Barn med foreldre som har atopisk eksem har en høyere forekomst. Flere ulike gener som er assosiert, men eksakt arvegang er ikke fullt ut kjent. Det har vært mye fokus senere år på proteinet filaggrin, et protein viktig for fuktighetsbalanse i huden. 

Barn med atopisk eksem har tendens til å utvikle straksallergier mot pollen, dyr og visse matvarer (egg, nøtter, melk og fisk). Kolonisering med gule stafylokokkker er høy og vi ser ofte at gjentatte hudinfeksjoner medfører forverring. I sum gir sykdommen tørr hud, kronisk kløe, eksem og en svakere hudbarriere med hudinfeksjoner og allergier.


Symptomer

Symptomene på atopisk eksem varierer avhengig av alder, og deles ofte inn i tre stadier.
 
1. Infantil type som rammer spedbarn kjennetegnes av kløende rød veskende hud og tendens til infeksjon. Rammer særlig kinn, hodebunn samt strekksidene på armer og ben.
 
2. Når barnet blir eldre (perioden 2-12 år) endrer symptombildet seg og omtales ofte som barneeksem. Typiske symptomer er rød og kløende kronisk eksem bak knær, albubøy, ankler, håndledd og nakke.
 
3. De fleste vokser av seg eksemplagene men en andel vil også ha atopisk eksem i voksen alder. Det er estimert at rundt 40% av de med barneeksem også vil være plaget eller oppleve residiv som voksne. Symptombildet varierer fra person til person. Vanlige hudplager er tørr hud, tendens til kronisk håndeksem og øyelokkseksem.
 
Forverrende faktorer

Vanlige forverrende faktorer er varme, støv, såpe og stress. Infeksjoner i huden med bakterier og virus gir ofte oppbluss.

Diagnostikk

Våre hudleger vil først gå igjennom din sykehistorie og undersøke huden. Ved langvarig eksem er den viktigste testen å få utført en lappetest. Indikasjon vurderes av våre hudleger hos alle pasienter. Ved mistanke om straksreaksjoner vurderes blodprøver med såkalte RAST tester. 


Behandling av atopisk eksem

Det er viktig at pasienter og foreldre får opplæring og satt opp en behandlingsplan. Alle bør tilføre rikelig med fuktighet. Hvor ofte man bør smøre huden varierer fra person til person, men generelt skal man smøre mer enn de fleste gjør. Det kan være til stor hjelp å få råd fra en spesialist på valg og bruk av fuktighetskremer. En bør unngå forverrende faktorer som såpe, kjemikalier og evt. påviste allergier.
 

Ved aktivt eksem vil en lege vurdere bruk av ulike behandlende kremer for å roe ned utslettet. Mest brukt er kortisonkremer i ulike styrker. Valg av krem velges avhengig av alvorlighetsgrad, alder, lokalisasjon og varighet. Korrekt bruk av kortisonkremer har liten fare og som hudleger ser vi oftere at pasienter er underbehandlet enn overbehandlet grunnet ubegrunnet redsel. Hvis man har fått infeksjon i eksemet bør dette behandles samtidig med lokalbehandling eller antibiotika tabletter.

Senere år har det også kommet nyere eksemkremer som elidel og protopic som ikke inneholder kortison. Disse kan vurderes av hudlege for barn over 2 år med moderat til alvorlig atopisk eksem, der man ikke har respondert tilstrekkelig eller er intolerant overfor konvensjonell terapi. Lysbehandling og evt. tabletter vurderes for de som er hardest rammet.

OPPSUMMERING AV BEHANDLING 


1. Fuktighetskrem og opplæring i smøring: Grunnsten i all behandling og daglig korrekt bruk hjelper. 


2. Kortisonkremer: Kortisonkremer er førstevalg i behandlingen av eksem. Mest brukt for barn er svakere (gruppe 1-2) kortisonkremer. Mange har behov for vedlikeholdsbehandling over lang tid. I en slik prosess vil en hudlege kunne gi råd om riktig bruk og valg av behandlingsnivå. 


3. Protopic og elidel: Dette er kremer mot eksem, der man må ha spesialistsøknad for å få dekning. Kremene inneholder såkalte calcineurinhemmer og inneholder ikke kortison. 


4. Lysbehandling. De med utbredt eksem har ofte behov for lysbehandling. Effekten er ofte svært god, og du henvises til et offentlig tilbud. 


5. Tablettbehandling: Immunsenkende medisiner kan nyttes i sjeldne alvorlige tilfeller der man ikke har kommet til mål med annen behandling. Mest brukt er Sandimmun, Methotrexate, Imurel og Cellcept.


6. Våtbandasjer: Våtbandasjer er en viktig del av behandlingen av utbredt atopisk eksem hos barn. Spesielt for barn er våtbandasjer viktig. 
 
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo