Atrophie blanche | Utslett på leggene

Atrophie blanche

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Atrophie blanche

Utslettet ses vanligvis på en eller begge leggene eller anklene. Det utvikler seg gradvis hvite plakk som kan likne på arr. Baksidene av føttene kan også rammes. Ofte ses mørkere hyperpigmentert hud i kantene, og noen ganger synlige blodkar (telangiektasier).

Hvor vanlig er Atrophie blanche? 
Det er estimert at et sted mellom 1-5% av hele befolkningen har slike forandringer på leggene. De som rammes er vanligvis i alderen mellom 40-70 år.

Årsak

De fleste har en underliggende svikt i venesirkulasjonen (Venøs insuffisiens). Flere mekanismer er beskrevet i patogenesen. En tror at dårlig venesirkulasjon fører til inflammatoriske forandringer, små mirkotromber, nedslag av fibrinogen i de små blodårene, og oppsamling av hvite blodceller som gir betennelse (White-cell trapping theory). Tilstanden er også assosiert med tidligere blodpropp i leggen (DVT) og visse bindevevslidelser. Atrophie blanche er også forbundet med hudlidelsen Livedoid vaskulopati og staseeksem

Diagnostikk
Diagnosen stilles ved undersøkelse av lege. Det tas sjelden hudprøver, men kan vurderes i de tilfeller der legen er usikker.

Behandling

Flere behandlinger er mulige. Den viktigste delen av behandlingen er å forbedre venesirkulasjonen i bena. Bruk av kompresjonsbandasjer og kompresjonsstrømper er førstelinjebehandling. Det er viktig at man får fjernet hevelsen i leggene. Eksem og betennelse i huden vil bli behandlet med fuktighetskrem og eventuelt med en kortisonkrem. Diverse tablettbehandlinger er beskrevet, men effekten er variabel og det finnes liten dokumentasjon.
 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo