Behandling av brune flekker på leppene

Brun flekk på leppen

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Brun flekk på leppen

Brun flekk på leppen

En oral melanotisk makel ses som en brun flekk på leppen. De ses vanligvis på underleppen. De kan også forkomme på slimhinnen. Slike brune flekker på leppen er vanligst hos de med mørk hudtype. Imidlertid kan de forekomme hos alle, hos begge kjønn. En Oral melanotisk makel er vanligere med økende alder, og hos kvinner.


Oral melanotisk makel

En slik brun flekk på leppen rammer vanligvis underleppen eller slimhinnene. De ses som en enkeltstående flat brun flekk, som er lysebrun til mørk i farge. De er vanligvis under 7 mm i størrelse. De har jevne kanter og har en ensformet farge. Enkelte har flere slike flekker.


Behandling

En slik brun flekk på leppen er helt ufarlig. Det kan være vanskelig å skille  godartede forandringer fra ondartede pigmenterte forandringer på leppen. Ved usikkerhet anbefales å oppsøke en hudlege for å undersøke forandringene. Føflekkreft kan ramme samme området, og krever rask behandling. Ved usikkerhet vil det bli tatt en hudprøve. En oral  melanotisk makel kan behandles med BBL laser eller frysebehandling. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.

  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.

  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.

  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby     

Brune flekker på leppene