Nevus sebaceus

Nevus sebaceus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Nevus sebaceus

Nevus sebaceus

Nevus sebaceus er en overvekst av overhuden og talgkjertlene. De anses som en variant av epidermal nevus, og rammer vanligvis hodebunnen. De kan også oppstå i ansiktet eller på halsen. En Nevus sebaceus er alltid tilstede ved fødsel, og ses som en utvekst i hodebunn.


Symptomer

En Nevus sebaceus ses som en glatt gul-rød-oransje utvekst uten hår i hodebunnen. De er ofte flate ved fødselen, men blir mer opphevde og synlige med alderen. De anses ikke som farlige hudforandringer, men fjernes enkelte ganger da det kan danne seg utvekster i dem som skaper bekymring. Det er rapportert om sjelden assosiasjon til Epilepsi, visse syndromer og utvikling av basaslcellekreft (snill hudkreft). Alle disse tilstandene er sjeldne.  De aller fleste har kun en forandring i huden.


Behandling

Om man har en Nevus sebaceus bør man følge utviklingen, og kontakte en hudlege om det skjer noen endring. Det er flere ulike utvekster som kan tilkomme i disse hudforandringene, og utvekster danner seg vanligvis i voksen alder. Av den grunn er det ikke uvanlig at en hudlege anbefaler fjerning av hudforandringene når man kommer i tenårene. 


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.

  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.

  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.

  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby