Propecia | Finasterid | hårtap hos menn | Oslo Hudlegesenter

Propecia (Finasteride) mot hårtap

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Propecia (Finasteride) mot hårtap

Propecia (Finasteride) brukes som et av førstevalgene mot hårtap av våre hudleger hos menn. 

 

Hva er Propecia (Finasteride)

Ønsker man behandling for hårtap kan man forsøke Finasterid. Man vurderer da hvor stort problem hårtapet er opp imot potensielle bivirkninger. Finasterid stopper hårtap hos menn i 90% av tilfellene. 65% får også hårgjenvekst. Man trenger å fortsette med medisinen fast for å opprettholde effekten. Dette er tilsvarende som ved Minoxidil. Om man slutter behandling vil hårtapet begynne igjen. 


Virkemåte

Finasterid hemmer omdannelsen av testosteron til Dihydrotestosteron (DHT). DHT er den mest aktive formen for Testosteron i huden og medvirkende til mannlig hårtap. Menn med Alopecia androgenetica har forhøyede nivåer av DHT i områder av hodebunnen med hårtap. Behandling med Finasterid er mer effektiv mot hårtap rundt kronen enn  ved vikene. Propecia må tas som 1 tablett daglig. Propecia har vært godkjent i USA siden 1997. Man kan ikke regne med å se effekt før etter 6-12 måneder. Har man ikke effekt etter 12 måneder anbefales å slutte med medisinen.  


Finnes det noen bivirkninger

For å opprettholde effekten må man ta medisinen over lang tid. Det har derfor vært uttrykt bekymring for om Finasteride kan øke risikoen for prostatakreft. Større forskningsstudier har vist at det faktisk er en reduksjon i forekomsten av prostatakreft, men at de som får kreft har vært av en hissigere type. Således er dette poenget ikke helt avklart enda. Det er ingen overbevisende data som tyder på at det er en høy risiko. Den bivirkningen de fleste er bekymret for er impotens. Det rammer 1/50 (2%) av de som bruker Finasteride. Det manifesterer seg ved redusert sexlyst (Libido), ereksjonsproblemer og problemer med ejakulasjon. Man regner også med at ca 0.4% av de som tar Finasteride vil få problemer med Gynecomasti (forstørrede bryst). Dette skjer etter behandling over lenger tid. Det er også rapportert tilfeller av depresjon, men det er ikke vanlig. Finasteride kan tas som Propecia eller Proscar. Mange velger å kjøpe Proscar og dele denne i 4 da det er billigere. Tabletten kan tas med eller uten mat. Proscar vil ikke påvirke din treningsevne, ditt energinivå eller dine resultater ved trening. Av kroppslige endringer er det nok risikoen for større bryster (Gynekomasti) som er størst, samt økt hårvekst på kroppen. 


Effekt

Effekten merkes først etter 3 måneder, og hos enkelte så lenge som 6 måneder. 


Hvor lenge må jeg ta Propecia?

For å opprettholde effekten må man fortsette med medisinenen fast. Om man slutter med Finasterid vil hårtapet tilta på nytt. 


Kan man få hårvekst andre steder på kroppen?

Finasterid er en spesifikk type II 5-alfa reduktasehemmer. Da målet for medisinen i hovedsak er i hodebunnen, vil man ikke få noe uønsket hårvekst andre steder på kroppen.


Risiko

Finasterid har vært studert i store studier, er godt tolerert og veldig trygt. Behandlingen virker trygg ut fra eksisterende data. Medikamentet reduserer prostata ”verdien” PSA med ca 50%. Det har vært en del spekulasjoner om behandlingen kan øke risiko for prostatakreft. Dagens data viser imidlertid ingen påvisbar økt risiko for dette. 


Kan man ta Propecia (Finasterid)sammen med andre medisiner?

Det er aldri påvist noen interaksjon med andre medisiner. 

 

Propecia (Finasteride) mot hårtap