Inflammatorisk lineær verrucous epidermal nevus | ILVEN

Inflammatorisk lineær verrucous epidermal nevus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Inflammatorisk lineær verrucous epidermal nevus

ILVEN er en forkortelse for ”Inflammatorisk lineær verrucous epidermal nevus". Tilstanden ble først beskrevet av Unna i 1896. Først i 1971 beskrev Altman og Mehregan tilstanden som en separat tilstand.


ILVEN

Årsaken er fortsatt ukjent. Det anses som en variant av en Epidermal nevus. Tilstanden kan være arvelig, men er som regel sporadisk. Under mikroskopet likner hudforandringene på psoriasis, da tilsvarende signalmolekyler er medvirkende. 


Forekomst

Sykdommen er sjelden. De som rammes får vanligvis utslett i spebarnsalder eller som barn. Det kan en sjelden gang oppstå hos voksne. Det er en overhyppighet hos kvinner (4:1). 


Symptomer

Inflammatory linear verrucous epidermal nevus ses som en lineær strek i huden med rødhet, betennelse og med ru overflate. De områdene som vanligvis rammes er rumpa og lårene. Hudforandringene er som regel ensidig. Vanligvis har man kun utslett i huden. Det er beskrevet sjeldne assosiasjoner til misdannelser i muskler og skjellet, fingre, øyne og hjerte.


Diagnostikk

Diagnosen ILVEN stilles ved undersøkelse av huden av en hudlege. En hudprøve kan noen ganger støtte diagnosen. En må skille ILVEN fra andre hudlidelser som ses som streker i huden og rammer barn. Dette er lineær psoriasis, CHILD syndrom og Lichen striatus.


Behandling

Den vanligste behandlingen er med kortisonkremer. Det finnes også rapporter på at kremer som inneholder vitamin D (Silkis) kan være til nytte. Det er også rapport om effekt av bruk av kremen elidel, som vanligvis brukes mot eksem. Oftest går utslettet over spontant, og forsvinner i løpet av noen år.

ILVEN

 Inflammatorisk lineær verrucous epidermal nevus