Becker nevus

Becker nevus

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Becker nevus

Becker nevus Dette er en helt ufarlig og godartet medfødt forandring. De ses som brune pigmenterte flekker i huden. Tilstanden kjennetegnes på fagspråket også som Becker melanose. Det skyldes en overvekst i det øverste hudlaget (Epidermis) av pigmentceller og hårfollikler. Tilstanden utvikler seg i ung alder på skuldrene og overkroppen.
Utseende
De varierer i størrelse fra noen få cm, men er ofte ganske store. En Becker nevus kan dekke større områder av huden. Området som oftest rammes er skulderen. Typisk for en Becker nevus er at de med alderen blir brunere i farge, og at de får hår på seg. En spekulerer om mannlige hormoner er medvirkende til at de vokser i størrelse og blir synlige. Noen kan også få akner inne i fødselsmerke. De er helt ufarlige, og øker ikke risikoen for hudkreft.
Behandling
En Becker nevus er ikke farlig og trenger ingen behandling. En sjelden gang er de assosiert med andre fødselsmerker og forandringer. Det finnes ingen effektiv behandling. Om hårvekst blir et problem kan disse fjernes med hårfjerningslaser. Om man utvikler akner i huforandringen, kan man få effektiv behandling mot kviser av hudlege. 
Referanser
  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders.
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds). Pub: Mosby