Behandling av kviser

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Behandling av kviser

Valg av behandling av kviser avhenger av alder, alvorlighetsgrad, andre sykdommer og om man har tendens til arrdannelse. Om man først har fått arr etter kviser er disse vanskelig å gjøre noe med. De fleste med kviser kommer i mål med lokalbehandling. De med mer uttalt akne behandles i tillegg med tabletter.

Lokalbehandling av kviser

Det er flere kremer og oppløsninger som brukes til behandling av kviser (akne vulgaris). De fleste av disse er reseptbelagte. Behandlingen forskrives av lege. Under er en oversikt over alternative behandlingsformer. Et viktig prinsipp i behandlingen av kviser er såkalte kombinasjonsbehandlinger. Det vil si at man kombinerer flere ulike kremer, og i noen tilfeller kremer og tabletter, for å få optimal effekt.


1. Retinoider

Topikale Retinoider har vært brukt i behandling av akne siden 1962, og anses i dag som førstelinjebehandling for akne. Dette gjelder både kviser, med hovedvekt av hudormer, og betente kviser. Retinoider motvirker dannelse av Mikokomedonene som er utgangspunktet for akne. Retinoider motvirker dannelse av Komedoner (hudormer), åpner utførselsgangene til talgkjertlene og er betennelsesdempende. Flere kremer med A-vitamin finnes i dag på markedet. Mest brukte er Differin, Zalna og Epiduo. 

2. Benzoylperoxid

Benzoylperoxid er et reseptfritt alternativ til behandling av kviser. Virkestoffene motvirker bakterier i huden, demper betennelse og har også en viss effekt på hudormer (Komedoner). En fordel med Benzoylperoxid er at det ikke er påvist resistens mot behandlingen. Benzoylperoxid finnes i kremer som Basiron, Brevoxyl og Panoxyl. Kremer med Benzoyperoxid kan gi en viss hudirritasjon, den første tiden man bruker de, samt misfarge klær og sengetøy.

3. Lokalt antibiotikum

Antibiotikum i linimentform eller som oppløsning dreper hudbakterier som medvirker til at man får kviser. Mest brukt i Norge er Clindamycin. Clindamycin finnes i form av Dalacin linimentoppløsning eller emulsjon samt i den nye kombinasjonskremen Zalna. Den må foreskrives av lege. Dalacin kombineres også ofte med Benzoylperoxid for å unngå at hudbakteriene blir resistent.

4. Azealinsyre


Azealinsyre finnes i kremer som Finacea og Skinoren. Kremene reduserer mengde bakterier i huden, motvirker uønskede fettsyrer og reduserer dannelse av hudormer. Ved behandlingsstart kan man oppleve lokal hudirritasjon i form av rød, lett flassende hud og en følelse av svie eller en brennende fornemmelse når gelen smøres på.

Behandling av kviser med tabletter

De med uttalte akneplager behandles med tabletter. Antibiotika i tablettform anses i dag som standardbehandling av kviser for de med moderat til mer alvorlig akne. Tablettbehandlingen bør i de aller fleste tilfellene  kombineres med lokalbehandling.

1. Antibiotika mot kviser 


Antibiotikatabletter brukes i behandlingen av moderat til alvorlig akne. De fungerer ved å hemme veksten av bakterien Propionibacterium acnes. De har også en betennelsesdempende effekt. Mulige bivirkninger er kvalme og løs mage, soppinfeksjoner (oftest i underliv) og solømfintlighet. Varighet av behandlingen varierer fra 3-6 måneder. Tetracycliner skal ikke tas av gravide kvinner eller barn under 12 år. Tablettbehandlinger bør, nesten alltid, kombineres med kremer for å unngå resistente bakterier.

2. P-piller mot kviser


Den vanligste hormonelle behandlingen for kviser er P-piller. Tidligere brukte man, i utbrakt grad, P-piller, som har en direkte motvirkende effekt på Testosterone. I økende grad har man gått over til bruk av vanlige P-piller. 

3. isotretinoin (Roaccutan)

Isotretinoin brukes mye av våre hudleger for de med de alvorligste formene for akne og hvis annen behandling ikke har fungert. For utskrivning av Isotretinoin vil man måtte ses av en hudlege. Som et av få medikamenter vil en stor andel av de som gjennomgår behandling med Isotretinoin bli kvitt kviseplagene sine. En vanlig behandlingsrunde varer ca 5-6 måneder. Vanlige bivirkninger under behandlingen er tørr hud, sprukne lepper og tørrhetsfølelse i øyne. Dette motvirkes, hos de fleste, greit med fuktighetskrem, lepomade og kunstig tårevæske. Da Isotretinoin er fosterskadelig er det et veldig strengt regelverk rundt foreskrivning av disse medikamentene. Det er et absolutt krav at man ikke blir gravid under, og i en periode etter behandlingen, da det er ekstremt høy risiko for at barnet vil bli født med misdannelser. Kvinner må følges med graviditetstester under behandlingen, stå på sikker prevensjon før oppstart, og kun få utskrevet resept for 1 måned av gangen.  Isotretinoin foreskrives i hovedsak av hudleger. Det vil bli gitt grundig informasjon om behandlingen før oppstart.

Behandling av arr etter kviser

Arr er en uønsket komplikasjonen av akne. Det er umulig å forutsi hvem som vil utvikle arr. Arrdannelse sammenfaller ikke alltid med alvorlighetsgraden av kvisene. Man antar at 11% av menn og 14% av kvinner med akne vil utvikle arr. Enkelte studier har vist en enda høyere forekomst. Arr etter kviser kan ta mange ulike former. Det er av betydning for eventuell behandling.

Kvisearr kan være opphøyde fra hudoverflaten (Hypertrofiske/Keloide) eller ses som søkk (Atrofiske). Opphøyde arr kan enkelte gjøres bedre ved å injisere kortison. Små søkk i huden (”Ice-pick scars”) kan fjernes kirurgisk eller behandles med TCA cross. For de med mer uttalte arrforandringer tilbyr våre hudleger fraksjonert laserbehandling (Erbium: YAG og CO2) som er gullstandard for arrbehandling. 

 

Referanser

  • Strauss JS, Krowchuk DP, Leyden JJ et al. Guidelines of care for acne vulgaris
    management. J Am Acad Dermatol. 2007;56:651-63.
  • Thiboutot D, Gollnick H, Bettoli V et al. New insights into the management of acne: an update from the Global Alliance to Improve Outcomes in Acne group. J Am Acad Dermatol. 2009 May;60(5 Suppl):S1-50.
  • Zaenglein AL, Thiboutot DM. Expert Committee Recommendations for Acne Management.
    Pediatrics 2006;118;1188-1199.
  • Spencer EH, Ferdowsian HR, Barnard ND. Diet and acne: a review of the evidence. Int J Dermatol. 2009, 48;339-347.