Behandling av strekkmerker

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Behandling av strekkmerker  

Strekkmerker kalles på fagspråket striae. Det er en helt normal forandring, som ses hos både menn og kvinner. De er spesielt vanlig hos begge kjønn i puberteten, og hos kvinner etter graviditet.


Hva er strekkmerker?

Strekkmerker oppstår grunnet en ”overstrekking” av de elastiske fibrene i huden. Når endringen først har skjedd vil ikke fibrene gjenvinne sin elastisitet. Hormonelle faktorer er medvirkende. I starten ses de som rosa til blåfiolette striper.  Strekkmerker er, i begynnelsen, blårøde i fargen (striae rubra). Med tid avblekes fargen, og strekkmerkene blir mindre synlige. Stria varierer i størrelse fra noen få millimeter til flere centimeter. De er typisk symmetriske og følger hudlinjene. Striae distensae er hovedsakelig en kosmetisk plage. Strekkmerker er vanligst på magen, setepartiet, lårene, armene og under brystene. 


Er strekkmerker normalt?

Strekkmerker (eller striae distensa) er en helt normal forandring. De kan oppstå uten at man er overvektig. En regner med at 70% av jenter i slutten av tenårene vil ha strekkmerker (og 40% av gutter). Strekkmerker kommer ofte i perioder man er under vekst. Strekkmerker anses som helt normalt, og er ikke en sykdom.


Årsak 
Strekkmerker skyldes defekter i lærhuden, og oppstår når huden utsettes for strekkrefter. Striae oppstår i alderen 5-50 år. De vanligste stedene for strekkmerker er på innsiden av lårene, over baken, nedre del av ryggen og magen og øvre del av armene. Forandringene er ufarlig. Dette er også svært vanlig hos menn. Det er spesielt vanlig hos menn som trener mye, og som driver med bodybuilding. Overvekt og vektforandringer kan også forårsake strekkmerker. Tilstanden har en genetisk komponent. Langvarig bruk av kortisonsalver og, i sjeldne tilfeller, kan hormonforandringer også føre til striadannelse. Pasienter som også sliter med fedme, rundt ansikt, rødme i kinn, sukkersyke, økt hårvekstkviser og høyt blodtrykk utredes noen ganger med hormonprøver. Vanligvis er dette ikke nødvendig. 

Kan strekkmerker forebygges?
Det er en lang rekke produkter på markedet som markedsføres mot strekkmerker. Det er dog lite forskning på området, og ingen studier som tilsier at disse er effektive. Det finnes noe forskningsdata på at kremer som inneholder A-vitaminsyre kan dempe utviklingen av strekkmerker. A-vitaminsyre skal dog ikke brukes av gravide. I enkelte tilfeller kan hudlege vurdere A-vitaminsyre på resept i svangerskapet.


Behandling 

Det finnes ingen felles effektiv behandling for strekkmerker. Enkelte mener at kremer med Vitamin C kan være til nytte. Det er ingen god dokoumentasjon på dette. En krem med A-vitaminsyre kan gjerne prøves, spesielt for yngre merker. Fysisk aktivitet og trening som motvirker overvekt reduserer risikoen. Karlaser kan vurderes for røde arr. Denne behandlingen fører til avblekning.


Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo