Behandling av vorter

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Behandling av vorter  

Vorter (verrucae vulgaris) skyldes smitte med et virus som kalles HPV (humant

papillomavirus). 7-10% av befolkningen har vorter. De har en gjennomsnittsstørrelse

på 5mm. Man er mest utsatt for vorter i barneårene. Det er mer sjelden blant  voksne. Det er viktig å huske at vorter er godartede, selvbegrensende og som regel

selvhelbredende. Vortebehandling er tidkrevende, og det kan bli en tålmodighetsprøve. Fotvorter er vanskeligere å behandle enn vorter på andre steder av kroppen.

Behandling av vorter

  • Frysebehandling ødelegger vevet i vorten. Ved vortebehandling skjærer vi først vekk det øverste hudlaget over vorte. Deretter fryses området i 10-30 sekunder i 1 eller 2 seanser. Man får ofte en blemme i løpet av 1-2 dager. Behandlingen må som regel gjentas, helst hver 2-4 uke til vorten er borte.


  • Canthacure er et blemmemiddel som hudleger bruker til vortebehandling. Man fjerner først den tykke huden over vorten, og pensler med Canthacure liniment. Deretter dekkes området med et plaster. Man vil i løpet av første døgn utvikle en blemme og og området blir irritert. Gjentatte behandlinger er ofte nødvendig.


  • Hjemmebehandling: Verrucid er et liniment man får kjøpt reseptfritt på apoteket. Dette linimentet kan brukes hjemme for å fjerne vorter. Man kan også bruke et vorteplaster med aktive punkter med 40% salisylsyre.      Behandlingen må fortsettes til vorten er borte.


  • Andre metoder for vortebehandling: Hudleger vil i sjeldne tilfeller vurdere behandling med Aldarakrem, injeksjon av Bleomycin eller injeksjon av antigener fra candida sopp.


  • Karlaser (Pulsed dye laser): Fargelaser ødelegger blodårene som tilfører blod til vorten. Målet er at vorten da skal dø. Behandlingen er ikke smertefull. Resultatene som er rapportert er varierende. Vellykket behandling ligger mellom 48-93% etter 2-3 behandlinger. Dette er på linje med de andre alternativene for vortebehandling. Denne behandlingen er ikke et førstevalg.


Kan vorter forsvinne uten behandling?

Vorter forsvinner av seg selv med tiden. Det er rapportert at 23% er borte etter 2 måneder, 30% etter 3 måneder, 65-78% etter 2 år og 90% etter 5 år uten vortebehandling.Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo