Behandling av arr

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Arrbehandling

Behandlinge av arr er en vanlig årsak til konsultasjon hos våre hudleger. Valg av behandling avhenger av type, lokalisasjon og varighet. Alternative behandlinger er: 

BEHANDLINGER

Laserbehandling
Den mest effektive behandling mot ruglete og ujevn hud i ansikt og på rygg er med fraksjonert CO2 laser. Laseren lager tusenvis av små hull i huden som ved tilhelning jevner ut arr i huden. Behandlingen forbedrer arr men fjerner de ikke helt. Huden vil være rød over noen uker, og full effekt ses etter 4-6 måneder. Behandlingen er et laserkirurgisk inngrep og om man er kandidat vurderes på en vanlig konsultasjon i forkant. Personer med mørk hudtype behandles ikke. 

Kenacort
Kenacort er førstevalg til behandling utstående arr er injeksjon med kenacort. Medisinen glatter ut fortykkede arr gradvis med mål om å få de flate. Kenacort settes direkte inn i arret av våre hudleger, og effekt ses etter 2-3 måneder. Avhengig av tykkelse vil de fleste trenge 3-8 behandlinger. 

Kirurgi
Søkk i huden etter akne (ice-pick arr) kan vurderes fjernet kirurgisk. Våre hudleger fjerner området med en stanse. Det settes et lite sting som fjernes etter 5-7 dager. Målet med behandlingen er å jevne ut hudoverflaten. 

TCA cross
Flere studier viser at gjentatt behandling med TCA syre direkte i nedsunkne arr gir gradvis jevner hudoverflate. De fleste vil trenge 4-6 behandlinger. En må påregne små skorper i arret i ca. 10 dager. En kan påregne 40-60% forbedring ved gjentatt behandling. 

BBL
Flate røde arr kan avblekes ved bruk av en BBL laser. Gjentatt behandling er nødvendig og gir gradvis avblekning. 

ULIKE TYPER ARR

Hypertrofiske arr
Hypertrofiske arr ses som utstående og fortykkede arr i huden. Årsak kan være en skade eller kirurgi. Førstevalg er injeksjon av kenacort. Når arret blir flatere kan man vurdere avblekning med BBL i kombinasjon. 

Atrofiske og ujevne arr
Arr etter kviser gir ofte ruglete hud med nedsunkne partier. Denne typen egner seg godt for CO2 fraksjonert laser. 

Keloide arr
Keloid hentyder til en type arr som gradvis vokser i størrelse over tid. Tendensen til keloide arr er spesielt vanlig hos de med mørk hud og på ører og bryst. Førstevalg i behandlingen er gjentatt injeksjon med kenacort i høy konsentrasjon. 

Arrbehandling