Behandling av Fjerning av leverflekk - Oslo Hudlegesenter

Fjerning av leverflekk

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Fjerning av leverflekk

En leverflekk (solar lentigo) er en vanlig type pigmentflekk som skyldes alder og sol. De ses som en flat brun flekk i huden av varierende størrelse. De er stort sett enkle å få bort. Valg av behandling avhenger av antall, type og lokalisasjon.  


Leverflekker

En "leverflekk" er egentlig et dårlig ord. Det er en mørk pigmentert flekk som skyldes ansamling av pigmentet melanin i overhuden. Leverflekker er vanligst på områder som har fått mye sol slik som ansikt og bakside av hender. De varierer i farge fra lysebrun til mørke. 

Vurdering av leverflekker
Ved enhver pigmentert forandring i huden vil våre hudleger først foreta en klinisk vurdering for å stille diagnosen med sikkerhet. Som del av undersøkelsen brukes et dermatoskop, der man kan undersøke pigmentflekker i dybden. Hvis det er noen usikkerhet om forandringen kan være ondartet, vil det bli tatt en hudprøve. 

Fjerning av leverflekker
Hvilken behandling man velger avhenger av utseende, type og antall. Hos de som har enkeltstående leverflekker behandles disse typisk med lasere eller hyfrekator (instrumennt som sender varme ned i overhuden). Hos de med pigmentflekker i hele ansiktet og hender, er teknologien i dag gjort betydelige fremskritt. En kan her nå gå over ansiktet med en lasermaskin (BBL), som vil gi en betydelig reduksjon. En må da påregne at huden vil være flekkete i ca. 7 dager. 

Lokalbehandling 
Som del av en behandlingsplan og forebyggende vil våre hudleger kunne gi råd om kremer man kan bruke. Det finnes reseptbelagte kremer som behandler og forebygger nydannelse av leverflekker.