Behandling av pigmentflekker

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Pigmentforandringer

Det er en lang rekke tilstander som kan gi pigmentforandringer i huden. Ordet pigmentflekk er i seg selv til liten hjelp da det finnes en lang rekke ulike typer og årsaker. I første omgang vil våre hudleger vurdere årsaken, og deretter sette opp en plan for behandlingen. Vanligste årsaker til pigmentforandringer er: 

Melasma
Melasma kjennetegnes av symmetriske brune flekker øverst på kinn, i panne eller overleppen. Er vanligere hos kvinner og personer med mørkere hudtype. Andre risikofaktorer er bruk av P-piller, etter graviditet og arv. Melasma kommer typisk tilbake hver sommer og avblekes om vinteren. Hvis pigmentflekkene forsvinner helt om vinteren ligger den hovedsakelig i overhuden (epidermal melasma). Hvis man har gjenværende pigmentflekker om vinteren rammer tilstanden også lærhuden (dermal melasma). Behandling avhenger av varighet, utbredelse og lokalisasjon. Mest brukt er topikale produkter til avbleking kombinert med solkrem. Laser vurderes kun i utvalgte tilfeller. Plan for vedlikeholdsbehandling og forhindre residiv er viktig. 

Leverflekker
Leverflekker kalles på fagspråket lentigo. Det er en pigmentforandring som ses ved en rund brun flekk i huden. Antall varierer fra en enkelt til flere hundre leverflekker. Risikofaktor er soling, arv, mørk hudtype og økende alder. Vanlige områder som rammes er ansikt, bakside av hender og bryst. Mest effektive behandling er BBL laser. Topikal behandling og solbeskyttelse er viktig på lang sikt. 

Keratoser
Seboreiske keratoser er en vanlig årsak til brune ru flekker i huden. Forekomsten øker med alder og det er en arvelig komponent. Keratoser ses som brune flekker i huden som vokser med tid og har en lett opphøyd eller ru overflate. Antall varierer fra en enkelt pigmentendring eller flere hundre lesjoner. Behandling avhenger av lokalisasjon og antall. Vanligst er kurettage (skraping), frysebehandling og visse tilfeller laser. 

Hudkreft
En pigmentforandring i huden kan skyldes hudkreft. Føflekkreft er viktigst å oppdage tidlig. Nytilkomne ujevne mørke flekker i huden bør vurderes av hudlege. Den snille typen hudkreft basaliom kan også noen ganger danne mørke flekker som ikke forsvinner. 

Fødselsmerker
Det finnes en lang rekke ulike fødselsmerker som kan gi pigmentendringer. Vanligst er cafe-au-lait flekker og medfødte føflekker. Nevus spilus og Becker nevus er to andre vanlige typer som blir synlige i tenårene. 

Poikilodermi
Pokilodermi er en brun misfarging på øvre del av hals og nedre del av ansikt som i hovedsak rammer kvinner. 

Lentigo maligna
Lentigo maligna er en brun pigmentendring i ansiktet som gradvis blir større over flere år. Anses som en lavgradig type hudkreft som i hovedsak rammer eldre. 

Postinflammatorisk hyperpigmentering
Postinflammatorisk hyperpigmentering skyldes en betennelse i huden som etterlater en brun flekk. Det er vanligere hos de med mørk hudtype. Vanlige årsak til slike pigmentendringer er akne, eksem og skrubbsår. 

Pigmentforandringer