Solskadet hud

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Solskadet hud

Solskadet hud er egentlig et dårlig begrep som brukes i en lang rekke ulike sammenhenger. Hudleger benytter begrepet ved forstadier eller utviklet hudkreft. "Solskader" kan også hentyde til pigmentendringer i huden og rynker. I prinsipp betyr ordet endringer i huden som følge av ultrafiolett eksponering fra solen med ulik alvorlighetsgrad. Vanlige typer solskader: 

Aktiniske keratoser
Aktiniske keratoser er forstadier til hudkreft. Risikofaktorer er lys hudtype, arv og forekomst øker med alder. Typisk er røde ru flekker i huden som ikke forsvinner. Antall varierer fra en enkeltstående flekk til flere hundre. Sener er er det gjort betydelig forskning på behandling av solskaden. Mest brukt er kremer som picato, aldara og solaraze samt fotodynamisk behandling og kryoterapi. Valg av behandling avgjøres av våre hudleger. 

Føflekkreft
Føflekkreft er den mest alvorlige typen hudkreft. Forekomsten er assosiert med antall episoder solbrenthet. Personer med lys hudtype og en historikk i familien er utsatt. Enhver mørk flekk i huden som er ny eller endrer seg bør sjekkes av hudlege. Behandling er kirurgisk. 

Basalcellekreft
Basalccellekreft omtales som den snille typen hudkreft da den ikke sprer seg. Kan danne kuler i huden eller røde skjellende flekker som ikke forsvinner. Behandling avhenger av lokalisasjon og tykkelse. Vanligste behandlinger er kirurgi, fotodynamisk terapi og kremer som Aldara. 

Pigmentflekker
Pigmentflekker er et vidt begrep som inkluderer en lang rekke årsaker til brune merker i huden. Ikke alle pigmentflekker er solskader, men flere er relatert til soleksponering. Vanligst er leverflekker som ses ved små brune flekker i huden. Melasma er en annen vanlig tilstand som forverres ved soleksponering. 

Rynker
Dannelse av rynker er assosiert med soling. Ultrafiolette stråler fremskynder aldringsprosessen og vil med tid gi dannelse av linjer i huden. Rynker er ufarlige "solskader" men kan behandles av kosmetiske årsaker. Andre faktorer for dannelse av rynker er arv, røyking og hudtype. 

Solskadet hud