Soppinfeksjoner

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Soppinfeksjoner

Soppinfeksjoner kan gi en lang rekke vanlige utsleltt i hud og negler. Det finnes en lang rekke ulike typer sopp som gir forskjellige utslett og hudplager. Vanligste typer er: 

Lyskesopp
Lyskesopp omtales også som tinea cruris eller "jock itch". Typiske symptomer er rødhet, flassing og irritasjon i lyskene som gradvis utvider seg. En må skille symptomene fra andre liknende årsaker som invers psoriasis og erythrasma. Behandles enkelt med soppdrepende kremer eller tabletter. 

Ringorm
Ringorm heter på fagspråket tinea corporis. Infeksjonen gir en enkeltstående rød flassende flekk som gradvis blir større. Ved utbredt infeksjon kan større deler av kroppen rammes. Skyldes infeksjon med sopptypen dermatofytter. Diagnosen stilles ved et hudavskrap og behandles med soppdrepende tabletter. 

Neglsopp
Neglsopp skyldes sopptypen dermatofytter. Infeksjonen gir fortykket og misfargede negler. Kan ramme en eller flere negler både på føtter og hender. Diagnosen stilles ved å ta en neglprøve og behandles med soppdrepende tabletter. 

Tinea versicolor
Tinea versicolor er et vanlig utslett hos unge og friske personer. Gir et rødt eller brunflassende utslett på rygg, bryst og mage. Tilstanden er i prinsipp ikke en "infeksjon" men skyldes overvekst av soppen malazzasia som finnes naturlig hos alle mennesker. Når utslettet går over etterlater det hvite flekker som tar flere måneder å normalisere seg. 

Fotsopp
Fotsopp er en av de vanligste årsakene til flassende hud og rødt kløende utslett under føttene. Soppinfeksjonen diagnostiseres enkelt ved et hudavskrap og behandles med soppdrepenede midler. 

Soppinfeksjon i hodebunn
Soppinfeksjon i hodebunn skyldes vanligvis soppen i gruppen dermatofytter eller microsporum. Vanligste symptom er en velavgrenset rød flassende flekk som kan gi hårtap. I sjeldne tilfeller kan det gi et sterkt kløende og betent hudområde noen ganger med arrdannelse. Diagnosen stilles ved et hudavskrap og behandles med soppdrepende tabletter. 

Soppinfeksjon