Trenger du hudlegetime på grunn av en utvekst i huden?

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Utvekster i huden

En utvekst i huden hentyder til enhver kul som stikker ut fra hudoverflaten. Det er en lang rekke årsaker som stort sett er ufarlige men kan også skyldes hudkreft. De vanligste typer utvekster i huden er: 

Hudkreft
Ved en nytilkommen utvekst eller kul bør man utelukke hudkreft. Det finnes flere ulike typer. Aktiniske keratoser, kutane horn, basalcellekreft, melanom og plateepitelkreft kan begynne som en nytilkommen utstående kul i huden. 

Skin tags
Skin tags er ufarlige hudfliker som ses som en stilkformet kul i huden. Vanligst å hals, under armhuler og lysker. Fjernes enkelt av våre hudleger. 

Seboreiske keratoser
Seboreiske keratoser omtales også som talgvorter. De er en veldig vanlig årsak til brune ru kuler og utvekster i huden. Etter diagnostiseres kan de vurderes fjernet av kosmetiske årsaker. 

Kutane horn
Kutane horn ses som en hard ru utvekstt i huden. De er vanligst i ansikt og ører. Et kutant horn kan skyldes en underliggende solskade eller flere andre ufarlige årsaker. Fjernes kirurgisk og sendes til undersøkelse. 

Dermatosis papulosa nigra
Dermatosis papulosa nigra er en vanlig årsak til brune små flekker og utvekster i ansiktet hos de med mørk hud. Fjernes enkelt med hyfrekator. 
 
Vorter
Vorter er en virusinfeksjon som kan gi ru kuler i huden. De er vanligst å hender og føtter. Behandling avhenger av antall og lokalisasjon. Mest brukt er frysebehandling og reseptbelagte oppløsninger. 

Mollusker
Mollusker er en virusinfeksjon som rammer både barn og voksne. Ses som små kuler og utvekster i huden med et hull i midten. Behandles med kurettage (skraping) eller frysebehandling. 

Les mer om andre vanlige årsaker på linken: utvekster i huden

Utvekster i huden