Behandling med filler - Oslo Hudlegesenter

Behandling med filler

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Fillere

Fillere brukes til å fylle opp rynker og fine linjer. Behandling må gjentas for å opprettholde resultatet. 

Hyaluronsyre fillere


Hyaluronsyre er et naturlig stoff som finnes naturlig i kroppen. Ved fillerbehandling blir hyaluronsyre injisert inn i rynkene for å fylle de opp. Hyaluronsyre lages som en gel av ikke-animalsk virkestoff. Denne gelen sprøytes inn i huden med svært tynne nåler. Eksempler på typiske områder som behandles er rynker mellom og på siden av øynene, rynker rundt munnen, dypere linjer fra nesen (nasolabial fure) og munnvikene. Behandlingen gir umiddelbare resultater.

Bakgrunn


Fillere 
har, over flere år, vært brukt i behandling av dype rynker. Den første filleren ble godkjent i USA i 1981 og inneholdt kollagen. Dette produktet ble markedsført som Zyderm I. Produktet ble veldig populært, og effekten varte i ca 3 måneders tid. Zyderm ble brukt i behandling av nesefuren og rundt munnen. Det var imidlertid 3 hovedproblemer med injeksjonsbehandlingen.

 

  1. Risikoen for allergi

  2. Resultatet varte ofte mindre enn 3 måneder

  3. Dårlig effekt mot dype rynker


To år senere ble nye produkter lansert under navnene Zyderm II og Zyplast. Disse ble godkjent av amerikanske FDA. Disse nye dermale fillerne ga bedre resultater på dype rynker. Problemet med disse produktene var også risikoen for allergi, og at effekten var kortvarig.

Hva er den perfekte filler?

Den perfekte filler vil være rimelig, trygg, smertefri å injisere, med langvarig effekt og lav risiko for allergi. I tillegg skal den gi et forutsigbart og naturlig resultat med liten risiko for bivirkninger. En dermal filler injiseres inn i lærhuden (dermis) og jevner ut rynker.

Mer om hyaluronsyre i fillere

Hyaluronsyre er et glykosaminoglycan, som finnes naturlig i huden. Hyaluronsyre binder vann. Når det injiseres som en filler i huden fyller det ut rynker, tilfører volum og fuktighet til huden. Hyaluronsyre stabiliserer også strukturen mellom cellene og fungerer som et nettverk for kollagen og elastin. Om man skulle få en uønsket kul eller forandring kan dette korrigeres enkelt ved bruk av et enzym som heter Hyaluronidase.

Restylane

Restylane ble godkjent av FDA i 2003 for behandling av nesefurene. Produktet produseres ved fermentering av bakterielle kulturer av visse typer streptokokker. Produktet inneholder rundt 100.000 partikler per ml (20 mg/ml). I dag kommer Restylane med et smertestillende virkestoff, som gjør behandlingen mindre ubehagelig. Firmaet bak Restylane har også lansert andre produkter med Hyaluronsyre. Dette er Perlane for å tilføre volum, og Restylane lip for å behandle leppene.

Juvederm

Juvederm er også en Hyaluronsyrefiller, som ble godkjent av FDA i USA i 2006. Produktet inneholder ikke-animalsk stabilisert Hyaluronsyre. Produktene Juvederm Ultra og Juvederm Ultra Plus har tilsvarende bruksområder som Restylane og Perlane. Juvederm ble også tilgjengelig med smertestillende virkestoff fra 2010.

Andre fillere med hyaluronsyre
Det er en lang rekke andre produkter som inneholder Hyaluronsyre. Det er produkter som Hylaform, Stylage, Captique, Prevelle og Puragen. Disse er imidlertid mindre bruk på det norske markedet.