Behandling av rynker

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Rynker

Oslo Hudlegesenter legger vekt på å fremeve de små og naturlige endringer som del av sitt kosmetiske tilbud. Vårt mål er å forbedre hudens vakkerhet, fine linjer og korrigere alderstrekk uten å se unaturlig ut. Senter tilbyr alle ikke-kirurgiske intervensjoner mot uønskede rynker. 

Hva er rynker?
Rynker er en naturlig del av aldringen. Viktigste faktorer for dannelse av rynker er alder, eksponering for ultrafiolett bestråling og arv. Flere ulike alternativer finnes som rynkebehandling. Rynkereduksjon kan oppnås ved. 


Rynker er en naturlig del av aldringsprosessen. Huden blir tynnere og mister sine elastiske egenskaper. I starten vil det danne seg mer eller mindre fine rynker. De med lys hud og mindre pigment er spesielt utsatt.


Ulike typer rynker

Vi deler noen ganger rynker inn i statiske og dynamiske. Med statiske rynker mener vi rynker som er tilstede ved hvile. Disse er der hele tiden, og går aldri bort. Statiske rynker kommer med økende alder. Dynamiske rynker er noe helt annet, og refererer til linjer som oppstår i sammenheng med ansiktsbevegelser. Slike rynker skyldes muskulaturen som styrer ansiktsmimikken.


Årsak til rynker

Arvelige faktorer er en viktig årsak. Vår hudtype bestemmes av våre gener. De med lys hud er mer utsatt for rynkedannelse. Andre forhold som er viktig er røyking. Sist, men ikke minst, er eksponering for sollys. Ultrafiolette stråler er den viktigste faktoren i å bryte ned huden og fremprovoserer linjer.

Det er flere mikroskopiske forandringer som skjer inne i huden som følge av aldring. Det er en avflating av laget mellom overhuden og lærhuden. Lærhuden blir tynnere, og det er en reduksjon i celler som produserer kollagen (Fibroblaster). Det er også tap av elastiske fibre og av byggestenene kollagen. En annen typisk forandring er oppbygning av et såkalt Elastin materiale i lærhuden. En prosess som på fagspråket kalles Solar Elastose.


Kollagen og rynker

Kollagen er en av de viktigste byggeblokkene i huden. De lages av såkalte Fibroblaster i huden fra molekyler som kalles prokollagen. Prokollagen omdannes til kollagen. Denne produksjonen reguleres av ulike proteiner (TGF-b, AP-1). Når huden utsettes for ultrafiolette stråler dannes såkalte reaktive oksygenmolekyler og frie radikaler. Disse fører til oksidativ skade på hudcellene og arvematerialet. Sollyset stimulerer også dannelse av enzymer (såkalte MMP: Metalloproteinaser) som bryter ned kollagen, og øker signalmolekylet AP-1, som øker nedbrytningen av kollagen. I sum vil kronisk soleksponering fremskynde aldersprosessen gjennom flere ulike mekanismer. 


Forebygging

De faktorene man kan gjøre noe med er eksponering for sollys og røyk. Vi anbefaler bruk av høy solbeskyttelse, samt at man unngår bruk av tobakk.


Behandling av rynker

Rynker i seg selv er en naturlig del av aldersprosessen. I utgangspunktet trenger ikke denne prosessen noe behandling. Da mange likevel ønsker behandlinger for å forhindre rynkedannelse, er det viktig å holde seg til dokumenterte behandlinger. 


Laserbehandling

Laser er en av de mest moderne behandlingsmetodene for fjerning av rynker og aldersforandringer i huden. Våre mest populære lasere mot aldersforandringer er: 

A: BBL behandling: Fjerner pigmentflekker, sprengte blodkar og gir huden en yngre tekstur. Laser peeling gir en tydelig hudforbedring, og dramatiske resultateter før og etter. 

B: eC02 og Pro-Fractional er effektive og snille forme for laserbehandlinger av hud med moderate aldersforandringer. Disse laserbehandlingene egner seg godt til fine linjer, mindre rynker, porer og eventuelt pigmentflekker. eC02 og Pro-Fractional er  nyvinninger innen fraksjonert laserbehandling. Den gir gode resultater etter kun én behandling. 


Botox 

Botox er verdens mest benyttede metode for fjerning av rynker hos kvinner og menn. Det gir tilnærmet umiddelbart resultat. I USA er det blitt utført flere millioner behandlinger. Botox inneholder Botulin toxin type A. Dette stoffet blokkerer nerveimpulsene til musklene. Botox forhindrer at musklene som forårsaker rynker trekker seg sammen. På den måten blir den overliggende huden glatt. Botox fungerer best mot rynker som blir synlige ved ansiktsmimikk. Rynker som er synlige i hvile bør også behandles med Restylane eller laser. 


Restylane
 

Restylane er en kunstig fremstilt gele bestående av ikke-animalsk Hyaluronsyre. Denne gelen sprøytes inn i huden med svært tynne nåler.  Hyaluronsyre er en viktig byggesten i hud og vev. Restylane brukes til å fylle ut rynker og for å forbedre utseende av leppene. Eksempler på typiske områder som behandles er rynker mellom og på siden av øynene, rynker rundt munnen, dypere linjer fra nesen(nasolabial fure) og munnvikene. Behandlingen gir umiddelbare resultater. Restylane kommer i ulike varianter avhengig av hva vi behandler.


Juvederm 

Juvederm er en gele med glatt konsistens som består av Hyaluronsyre – et stoff som finnes naturlig i huden og som gir huden volum og fuktighet. Ved å injisere gelen i huden gjenoppretter vi hudens volum, sletter ansiktsrynker og folder og gjenvinner leppenes utseende. Fordelen med Juverderm er at den har en glatt konsistens som lett flyter inn i huden og gir et glatt, naturlig utseende og følelse. De fleste andre fillere har en granulatkonsistens, slik at de kan kjennes kornete.


Kjemisk peeling

Soleksponering, akne og økende alder kan gjøre huden ujevn, rynkete, flekkete og etterlate arr. Hvis du ønsker en glatt og yngre hud bør du vurdere kjemisk peeling. Kjemisk peeling bruker en oppløsning på huden som glatter den ut, gjør den ren og kan bedre fine linjer. Avhengig av ditt problem velges kjemisk peeling med Glykolsyre, Salisylsyre eller TCA. En kjemisk peeling fjerner det ytterste laget av huden, og etterlater den vakker og glødende.