Intense pulsed IPL

Del på:

Oslo Hudlegesenter

IPL

Hva kan behandles med IPL

Energien fra IPL lyset kan fjerne uønskede sprengte blodkar og pigmentflekker. For målrettet behandlingen må legen endre innstillinger som bølgelengde og energi. IPL kan også brukes til hårfjerning, behandling av hemangiomer og visse type fødselsmerker samt hudforbedring ved solpåvirket hud.

 

Hvordan virker IPL

IPL sender ut et bredt spekter av lys i høy energi. En bruker et filter for å velge ut bølgelengden ønsket for problemet. Ved sprengte blodkar og Rosacea er den mest effektive bølgelengden 560 nm som tas opp av røde blodkar. Ved pigmentflekker brukes et filter på 515 nm som tas opp av pigmentet melanin. I tillegg til å velge bølgelengde kan man også styre energien som sendes inn i huden fra lav til høy og hvor lang tid denne energien sendes ut på.

 

Hvordan utføres behandlingen

Huden må renses og en får på en gele i området som skal behandles. Krystallen dekker et stort hudområde og kjøler ned huden. Pasienten må bruke lystette metallbriller. Legen vil gi beskjed og det sendes et lys inn i området. For pasienten kjenner man et lite stikk og huden føles varm ut. En typisk behandling vil bestå av flere slike stikk for å dekke hele området. Etter behandlingen kjøles huden med en ispose og en får på en beroligende krem. Behandling av hele ansikt tar ca. 20 minutter.

 

Hvem kan behandles med IPL?

Pasienter med mørk hud bør ikke behandles med IPL. Her er risikoen for pigmentflekker økt. Ved lysere hudtyper er behandlingen veldig trygg.

 

Behandling av Rosacea, blodkar og hemangiomer med IPL

For behandling av rødhet og blodkar i huden må en påregne 2-4 behandlinger. Ved Rosacea og sprengte blodkar kan man påregne lett hevelse dagen etter og at huden er litt mer rød enn vanlig i 2-3 dager. For fødselsmerker som hemangiomer må man bruke høyere energi og et blåmerke som kan vare 7-10 dager er normalt. I etterkant av behandlingen kan man de første dagene bruke en fuktighetskrem.

 

Pigmentflekker

Lever- og solflekker samt fregner kan effektivt fjernes med IPL. Teknologien kan behandle alle områder i huden som ansikt, bakside av hender, hals og bryst. De fleste kommer langt på kun en behandling. Gjentatt behandlingen kan gjøres ved behov. En må påregne at huden er sortflekkete i en periode på 6-10 dager. I denne perioden kan man bruke en dekkrem om man ønsker. En bør merke seg at ikke alle pigmentflekker kan fjernes. For eksempel fødselsmerker som Becker nevus, føflekker og talgvorter.

 

Photofacial

IPL er en veldig effektiv behandling for til hudforbedring og jevne ut hudfargen. Behandlingen omtales som photofacial. Behandlingen målretter både uønskede pigmenteringer og blodkar i en og samme behandling. Studier har vist at slik behandling årlig også kan forsinke aldringsprosessen i huden.

 

Hårfjerning

IPL kan brukes til hårfjerning. Det er spesielt effektivt ved lys hudtype. Ofte velges Alexandrite eller Diode laser først.

 

Hvor ofte kan man behandles med IPL

Hvis behov for flere behandlinger gjentas det ofte etter 3-4 uker.

 

Er det risiko for bivirkninger?

Risikoen ved IPL behandling er lav. I sjeldne tilfeller kan man oppleve en periode med hyperpigmentering (økt pigment i huden) som kan vare en stund men går over. Brennmerker er rapportert men ikke vanlig.