Fraksjonert laserbehandling mot rynker

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Laser mot rynker

Laserbehandling mot rynker er en utmerket metode som alternativ til kirurgiske inngrep. Oslo Hudlegesenter har fraksjonerte erbium og CO2 laser. All behandling utføres av hudlege. 


Fraksjonert laser mot rynker

Konseptet og teknologien bak fraksjonert laserbehandling ble beskrevet av Huzaira et al i 2003. Det ble senere videreutviklet av Manstein et al ved Harvard. Fraksjonert laserbehandling ble første gang introdusert på markedet i 2004, og det er gjort store fremskritt siden den tid hva gjelder teknologi, utstyr og behandlingsindikasjoner. Fraksjonerte lasere har til stor grad erstattet ikke-fraksjonert teknologi som tidligere ble anvendt. Fraksjonert laserbehandling brukes i dag til behandling av arr etter kviser, rynker, fjerning av utvekster i huden, forbedring av pigmentforstyrrelser, poikiloderma, strekkmerker og traumatiske arr.
 

Lasere

De to mest brukte fraksjonerte lasere på markedet er erbium:ytteriumaluminium-garnet (Er:YAG) laser eller en CO2 laser. Enkelt forklart er en Er:YAG laser noe mildere, absorberes mer av vann, har kortere nedetid etter behandling men gir også mindre effekt per behandling. CO2 lasere er kraftigere, en må forvente lenger tilhelingstid etter behandling, men færre behandlinger er påkrevd.
 

Teknologi

Målet med fraksjonert laserteknologi er å oppnå samme resultat som elder ikke-fraksjonerte lasere, men med kortere tilhelingstid og lavere risiko. Enkelt forklart lager fraksjonerte lasere hundrevis av små hull i huden, med uberørt hud mellom hvert hull. Hvert hull omtales ofte som «microthermal treatment zones – MTZ». Avhengig av utstyr og innstilling kan man regulere oppvarmingsgrad og påføre en liten termisk skade som gir oppstramming av huden.  Etter behandlingen skjer en «reparasjonsprosess» med påfølgende hudforbedring.  Da store deler av huden er uberørt skjer tilheling raskere enn ved ikke-fraksjonert teknologi.
 

Hvordan utføres behandlingen?

Ved Oslo Hudlegesenter må alle først vurderes av en hudlege. Målet med en konsultasjonstime er å definere problemet, og gi en fagkyndig vurdering om huden kan forbedres med laser. Det bør tas bilde før behandling, og et realistisk bilde av forventet resultat gis.
 
Våre pasienter behandles i hovedsak med fraksjonert CO2 laser. En må behandlingsdagen komme på senteret 1 time i forkant. Vi appliserer en bedøvelseskrem bestående av to anestesimidler som må virke i 1 time. Noen ganger setter vi også ledningsbedøvelse på hake, overleppe og panne. Behandling av hele ansiktet tar ca. 20-30 minutter, og kortere for mindre områder. Selv med bedøvelse vil man oppleve noe ubehag, men de fleste synes det er helt tolerabelt.  Vi bruker også en Zimmer kjøler som gir god smertelindring.

Hvem egner seg?

  • Har lys hud. De med mørk hudtype egner seg mindre for fraksjonert laserbehandling. 
  • Har en travel livsstil uten anledning til å være borte fra jobben for lenge
  • Ønsker merkbare resultater etter en behandling
  • Ønsker å behandle fine linjer, mindre rynker, akne arr og evt pigmentflekker
  • Vil ha et resultat som varer i mange år
  • Har solskadet hud

Hvordan ser huden ut etter behandlingen?

Dette avhenger av type fraksjonert laser som er brukt. Tilhelingstiden (nedetiden) varierer noe fra person til person.
 
For ikke-ablative Er:YAG lasere blir man kun litt rød og hoven i huden noen dager i etterkant. Dette etterfølges av lett flassing som varer noen dager.  Det er viktig å tilføre huden rikelig med fuktighetskrem, og beskytte seg mot solen med høy faktor. De fleste vil trenge 3-5 behandlinger for å få et optimalt resultat. Behandlingen kan gi et godt klinisk resultat på fine linjer og forbedring av hudteksturen. Det er mindre effektivt mot dype rynker og arr. Der vi bruker en erbium fraksjonert laser ved Oslo Hudlegesenter kombinerer vi det ofte med en BBL laser i etterkant som forbedrer hudtekstur, fjerner blodkar og gir en jevnere hudfarge.
 
Trenden i dag går mot bruk av ablativ fraksjonert CO2 laserbehandling. Dette er en kraftigere behandling, men gir også et bedre klinisk resultat. Det finnes en lang rekke fraksjonerte maskiner på markedet som har ulike fordeler og ulemper. Behandlingen kan forbedre fine linjer, dypere rynker, ujevn hudtekstur, ujevn pigmentering og arr etter kviser. De fleste vil trenge 1-2 behandlinger, og tilhelingstid er lenger. En vil få små skorper de 3-5 første dagene etter behandling. Deretter vil man oppleve en eksfoliering som varer i ytterligere 5-7 dager. Huden vil være rødere enn normalt over en periode på 2-6 måneder, og full effekt av behandlingen kommer først etter den tid. 


Effekt

  • Rynker og fine linjer reduseres
  • Dypere linjer gjøres mykere
  • Solskadet hud og forstadier til hudkreft kan reduseres
  • Huden fornyes, og det dannes nytt kollagen. Denne siste prosessen skjer gradvis i en lengre periode etter behandlingen. Behandlilngen kan ta helt opp til seks måneder.

Bivirkninger

Behandlingen er veldig trygg. Den perfekte kandidat har lys norsk hud med tegn til solskader. Ved mørkere hudtype må man være mer forsiktig, og sette et testskudd før en eventuell behandling. 

 
Potensielle men veldig sjeldne bivirkninger man bør være informert om:
 
1. Hyperpigmentering: Kan forekomme hos de med mørkere hudtype. Normaliserer seg stort sett helt fint i løpet av 3-6 måneder. Kan avblekes med en blekekrem.
 
2. Hypopigmentering: Tap av pigment er en veldig sjelden bivirkning, men kan gi hvite flekker i huden som vedvarer. Hovedsakelig et problem hos de med mørk hud.

3. Infeksjon: Oppbluss av herpes på leppene kan skje. Vi forbehandler alle med tabletter for å forhindre dette. En bakterieinfeksjon i huden kan også forekomme i etterkant, men er ikke vanlig og enkelte å behandle.

4. Rosacea / Perioral dermatitt: Vi ser ganske ofte at man får et lett oppbluss av rosacea og perioral dermatitt etter fraksjonert laserbehandling. Hvis så skjer behandler vi dette med tabletter.

5. Arrdannelse: Sjelden bivirkning, men er rapportert på fraksjonert laserbehandlinger. Personer som har hatt unormal arrdannelse tidligere bør unngå behandlingen.
 

Vår erfaring

Vi har to hovedgrupper som oppsøker oss for fraksjonert laserbehandling. Den første gruppen har akne arr. En kan her ikke love å få arrene helt bort, men en kan oppnå en fin forbedring etter 1-3 behandlinger.  Dette er særlig yngre personer i alder 20-40 år. Den andre gruppen ønsker behandling for fine linjer og rynker. De fleste vil være i en alder av 40-70 år, og vi har veldig god erfaring med resultatene etter fraksjonert CO2 behandling. Effekten er varig, men man vil naturligvis utvikle nye linjer og rynker med årenes løp.
 
Ved Oslo Hudlegesenter har vi 2 fraksjonerte lasere. Vi bruker ProFractional Er:YAG FT system fra Sciton der man kan velge om man vil gi overfladisk ikke-ablativ eller dyp ablativ behandling. Vi bruker også eCO2 fraksjonert laserbehandling for dypere rynker og akne arr. Behandlingen bør utføres av hudlege.
 

Hvem egner behandlingen seg ikke for?

Behandlingen egner seg ikke for personer med en bakgrunn av unormal arrdannelse eller sykdommer som gir solømfintlighet. Behandlingen skal ikke gis rett etter avsluttet behandling med isotretinoin (roaccutan). Risikoen er høyere ved mørkere hudtype, og en skal være forsiktig med behandling av mørk hud. Selv om det ikke finnes dokumentasjon at fraksjonert laserbehandling har noen som helst skadelig virkning ved graviditet behandler vi ikke gravide og ammende.