Hva er laserbehandling?

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Laserbehandling

Laserbehandling kan brukes for å behandle en lang rekke hudproblemer. Våre hudleger benytter laser til fjerning av blodkarpigmentflekker, hår, arr, fødselsmerker og rynker

Hva er en laser?
En laser er en veldig ren og intens lyskilde. Et laserlys vil bli absorbert i huden, og effekten laseren har vil avhenge av hvilken bølgelengde og energi som brukes. Ulike hudforandringer kan behandles ved å bruke ulike bølgelengder og energier. Bakgrunnen for dette er at ulike hudforandringer og farger absorberer forskjellige typer laserlys. 

Fordeler med laserbehandling
  • Lav risiko for infeksjon
  • Tillater presis behandling av hudproblemene
  • Erstatter behovet for kirurgi
  • Reduserer risiko for arrdannelse og skade på omliggende vev
  • Tilatter en rask prosedyre, uten behov for mye bedøvelse


Laser mot blodårer

Laserbehandling med karlaser sender ut et sterkt lys, med høy energi, inn i den øvre delen av huden. Energien blir tatt opp av de røde blodcellene. Det fører til varmeutvikling som fjerner overfladiske synlige blodårer. Karlaser utføres av lege og det er ikke behov for bedøvelse. Antall karlaserbehandlinger vil avhenge av hvor dypt forandringene sitter i huden. Vanlig rød hud kan bli godt avbleket etter 1-2 behandlinger. Rosacea krever, som regel, 2-4 behandlinger. Fødselsmerker kan kreve flere. Vi anbefaler at man behandles med 6 ukers mellom. Fargelaserbehandling er svært trygt. Bivirkninger er sjeldne.  De fleste opplever ikke karlaser som smertefull. Etter behandlingen er det vanlig å oppleve en kortvarig lett svie i huden. Rødhet og hevelse er også vanlig i behandlingsområdet. Dette går over i løpet av få dager. Det er mulig å gå tilbake til jobb etter behandlingen. Om ønskelig kan man dekke over rødheten med sminke. For visse hudforandringer gis laserbehandling med høyere energi enn vanlig, for å oppnå et best mulig resultat. Det vil bli informert om dette på forhånd av lege/hudlege. Behandlingen vil gi et ”blåmerke” i huden som varer i 1-2 uker etter laserbehandlingen.  


Laserbehandling mot rynker

eC02 og Pro-Fractional er effektive og snille former for laserbehandling av hud med moderate aldersforandringer. Denne laserbehandlingen egner seg godt til fine linjer, mindre rynker, porer og eventuelt pigmentflekker. Det nyeste innen arrbehandling med laser er bruk av fraksjonerte lasere. Med fraksjonert laser behandles huden punktvis, med tusenvis av små punkter som er fra 0.12 mm til 1 mm i størrelse (diameter), og går opptil 1-2 mm ned i huden. Fordelen med denne behandlingen er at man behandler bare noen prosent av huden, f.eks. 20% mens man etterlater frisk hud som fremskynder tilhelingen. Da man behandler kun ett begrenset område, skjer tilhelingen raskt. De fleste er tilbake på jobb i løpet av 3-5 dager. Man får beste effekt hvis man bruker fraksjonert C02 laser eller fraksjonert erbium-YAG laser. Disse er ablative, dvs de fjerner litt hud og lager en kontrollert oppvarming av huden som fører til nydannelse av kollagen og remodellering av arr. Fraksjonert laserbehandling stimulerer dannelse av kollagen i huden. Behandlingen gjøres i lokalbedøvelse.  


Hårfjerningslaser 

Energien fra en laserbehandling varmer opp fargepigmentet i håret og hårroten slik at disse ødelegges. Vi har valgt å bruke en Alexandrite laser. Vi mener denne laseren er den best dokumentert og mest effektiv med minst risiko for bivirkninger.Alle områder med uønsket hårvekst kan laserbehandles. De vanligste områdene å behandle er leggene, bikinilinjen, ansiktet, armene og ryggen. Da Alexandrite laseren varmer opp fargepigmentet i hårene egner behandlingen seg best for de med svart eller brunt hår. Man får liten eller ingen effekt på lyse eller grå hår. Pigmentet i selve huden vil også kunne bli påvirket. Lys hud påvirkes mindre enn mørkere hud. Alle hår har en ”livssyklus” som består av en vekstfase, en hvilefase og en avstøtningsfase. Kun hår i vekstfasen inneholder nok pigment i roten til å bli varig fjernet av hårfjerningslaseren. På armene er 20% av hårene i vekst samtidig, i armhulene 30%, på leggene 20-40% og på overleppen og haken 60%. Man må derfor gjennomføre flere behandlinger, på samme hudområde, for å få best mulig resultat. De fleste trenger 3-6 behandlinger for å få en reduksjon på 70-90% av hårene. Som regel inntrer betydelig bedring allerede etter 1-2 laserbehandlinger. Det er fornuftig å regne med 3-6 behandlinger med 6-8 ukers intervaller for å oppnå 70-90% hårreduksjon. For å oppnå mest varig hårreduksjon anbefales vedlikeholdsbehandling en gang årlig. 


Laser mot arr 

Akne arr er vanskelig å behandle. Det er viktig å forstå at man her snakker om å gjøre arrene bedre, og ikke om å fjerne de helt. Nedsunkne arr (Ice pick scars) kan ofte fjernes kirurgisk eller behandles med en filler. Mer diffuse arrdanelser kan bedres med laserbehandling. De nyeste laserne er såkalte fraksjonerte lasere. Det er Fraxel og fraksjonert CO2 laser. Fraksjonerte lasere sender ut millioner med mikroskopiske punkter som varmer opp huden i mikrometerstore punkter. Lyset stimulerer nydannelse av nytt bindevev i lærhuden, og kan gjøre arr mindre synlige. De to mest brukte laserne for akne arr er CO2 og Erbium lasere. En CO2 laser sender ut bølgelengder på 10.600 nm. Ved bruk av en CO2 laser på kvisearr regner med en
50-80% forbedring på tynne arr. Laseren går 20-60 mikrometer ned i huden, og lager små sår med 50 mikrometer avstand. En Erbium laser går ikke så dypt ned i huden som en CO2 laser (ca 10-20 mikrometer). Den er spesielt nyttig for tynne arr. En CO2 laser anses å være mer effektiv enn en Erbium laser. Imidlertid har en CO2 lasser høyere risiko for bivirkninger.


Fotofacial

Ved en PhotoFacial (Fotofacial) behandling med BBL vil man redusere rødhet, pigmentflekker og forbedre fine rynker. Teknikken er utviklet at hudlegen Patrick Bitter Jr, M.D.  Han jobber som hudlege i Beverly Hills. BBL er Scitons varemerke på IPL (Intense pulsed light) behandling. Sciton er USA's ledende leverandør av lasere. Pga kraftig innebygget kjøling er det lite ubehag med behandlingen. Etter behandlingen kan man ha litt rødhet i noen dager, samt en svak hevelse.