Klokke ikon

Våre åpningstider
Man - Fre: 08:30 - 17:00

Kart ikon

Adresse
Wergelandsveien 1, 0167 Oslo

Telefon ikon

Telefonnummer
22 03 21 00

Fjerning av føflekker

Time til hudlege

Bestill time til hudlege enkelt online eller på telefon 22 03 21 00. Kort ventetid, erfarne spesialister og ingen henvisning.

Ønsker du en sjekk av føflekker?

Hvis en føflekk endrer seg er det viktig med rask vurdering hos spesialist. Oslo Hudlegesenter tilbyr kort ventetid til erfarne hudleger.

Føflekker

Vi har alle føflekker i huden. Det finnes flere forskjellige typer føflekker. De dannes i barneårene og opp i voksen alder. Etter hvert som man blir eldre slutter man å utvikle nye føflekker. I stedet får man aldersvorter og pigmentflekker i huden. Dette skyldes soleksponering. Føflekker er oppsamling av pigmentceller i overhuden.

Hva er en føflekk?

Alle mennesker har føflekker. På fagspråket kalles en føflekk en melanocytisk nevus. Det skyldes en ansamling av pigmentceller i huden (såkalte melanocytter). De fleste hvithudede har et sted mellom 20-50 føflekker. Det er heller ikke uvanlig med flere hundre.

Hvordan ser en føflekk ut?

Dette er et vanskelig spørsmål. Føflekker kan ha mange ulike former, farger og særpreg. De varierer i farge fra rosa til hudfarget til mørk brun. De fleste er runde eller ovale i form. De kan også ha en uvanlig form, uten at dette betyr at de er ondartede. De varierer i størrelse fra noen få millimeter til flere centimeter i diameter.

Når får man føflekker?

En føflekk kan være tilstede ved fødsel, eller de kan utvikle seg i løpet av livet. Medfødte føflekker kalles også kongenitale nevi. De fleste føflekker utvikler seg i løpet av barndomsårene, eller i ung voksen alder. Tenåringer og unge voksne har flest føflekker. I løpet av livet får vi færre, da de gradvis forsvinner. Hudleger klassifiserer føflekker i ulike grupper basert på utseende, vekstmønster og lokalisasjon.

Føflekkreft

Det er viktig å følge med pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekkreft. Føflekkreft kan utvikle seg hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen. Hos kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige vaner når det gjelder soling. Lys soltype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og enkelte familier med føflekkkreft er risikofaktorer, som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca 1000 personer av sykdommen hvert år. Det er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54, og den nest vanligste blant kvinner, etter brystkreft.

Sjekk av føflekker

Ved usikkerhet rundt en føflekk, er det tilrådelig å oppsøke lege for undersøkelse. Kløe, irritasjon og om det blør fra føflekken er andre varselstegn. En bruker ofte ABCDE regelen når man vurderer føflekker. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker.

  1. Asymmetri: Føflekker som er ujevne i formen.
  2. Begrensning (border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud
  3. Farge (Color): Ujevn farge. Svarte partier.
  4. Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.
  5. Utvikling (Evolution): Følg med om føflekken forandrer seg over tid.

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).