Medfødt føflekk

Medfødte føflekker

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Medfødte føflekker

Medfødte føflekker

Medfødte føflekker kalles på fagspråket Kongenital nevi. Disse føflekkene er tilstede ved fødsel, eller utvikler seg i løpet av det første året. De er svært vanlige. Rundt 1/100 babier har slike ved fødsel. Store medfødte føflekker er mer uvanlige.


Utseende

Medfødte føflekker (Kongenital nevi) ses som brune føflekker i huden. De varierer i farge fra lysebrune til mørkebrune. De har vanligvis jevne kanter og et uniformt utseende. Større medfødte føflekker kan være mer ujevne, og ha såkalte satellitt lesjoner i huden rundt. De fleste medfødte føflekker vokser med barnet, men blir mindre uttalte med alderen. I voksen alder kan de utvikle hårvekst og en noe ruglete overflate.


Klassifikasjon
 

  • Små: Disse er under 1.5 cm i størrelse

  • Mellomstore: 1.5-20 cm store

  • Store (kjempenevi): Over 20 cm i størrelse


Årsak

Årsaken er ukjent. De skyldes sannsynligvis en lokalisert feil i genene i huden i et lite området som rammes.


Behandling?

I utgangspunktet er behandling ikke nødvendig. Store (kjempenevi) føflekker skal følges av en hudlege. Svært store medfødte føflekker vurderes for operasjon. Solbeskyttelse tilrådes. Mellomstore medfødte føflekker trenger i utgangspunktet ingen behandling, men kan vurderes fjernet hvis de er ujevne eller vanskelige å vurdere og følge klinisk. Vanlige mindre medfødte føflekker kan fjernes av kosmetiske årsaker, men da først i voksen alder.


Medfødte føflekker og føflekkreft

Risikoen for føflekkreft er tonet ned de siste årene. For små og mellomstore medfødte føflekker anses risikoen ikke stor. Eneste gruppe som anses nødvendig å følges av hudlege er de med store føflekker. Risikoen i denne gruppen er ikke fullt ut kjent, men i enkelte forskningsgrupper er risikoen estimert til rundt 5%.