Botox mot svetteplager

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Botox mot svetteplager

Botox (Botulinum toxin) er i dag en av de vanligste behandlingene mot svette under armhulene, hender og føtter. Sykdommen rammer 2.8% av befolkningen. I kliniske studier har hele 96-98% effekt av dagens tilgjengelige behandlinger. 
 

Hyperhidrose

Overdreven svetting i håndflatene og armhulene er svært vanlig. Det medisinske navnet for denne tilstanden er Hyperhidrose. Overdreven svetting gir problemer som skjemmende flekker på klær og sjenerende lukt. Botox er den mest effektive behandlingsmetoden for lokaliserte plager som gir langvarig effekt. Botox mot svette blokkerer nerveimpulsene som går frem til svettekjertlene slik at svetting reduseres. 


Hva er svette

Svette er en normal reaksjon på fysisk aktivitet, varme eller sykdom. Svette er viktig for å regulere kroppens temperatur og for å beskytte mot overoppheting. Det er stor variasjon i tendens til svetteprodukson. Forskjellige sykdommer kan også gi økt svettetendenser.


Lokalisert hyperhidrose

Her snakker man om økt svette i håndflatene, fotsålene og armhulene. Det kan skyldes fysiske faktorer, stress eller følelsesmessige reaksjoner. Økt svetteproduksjon starter som regel i puberteten og hos unge voksne. Botox mot svette er en svært effektiv behandling for de med lokaliserte svetteplager.


Behandling av lokalisert hyperhidrose

Botulinum toxin er den mest effektive ikke-kirurgiske behandlingen for svette under armhulene (Hyperhidrose). Medikamentet blir injisert i den øvre delen av huden i dette området. Varigheten av behandlingen varierer fra person til person. De fleste vil ha effekt i 3-4 måneder. Med gjentatte behandlinger varer effekten som regel lenger. Hos enkelte helt opp til 6-7 måneder. En kan gjerne kombinere behandlingen med bruk av Auminiumklorid og deodoranter som reduserer svetting. I sjeldne tilfeller henviser våre hudleger deg videre med tanke på en svetteoperasjon. 
 

Behandling av generalisert hyperhidrose

Svette over hele kroppen behandles med medikamentet ditropan (oxybutonin). Nylige randomiserte studier dokumenterer god effekt. Behandlingen tilbys i hovedsak av hudleger. 

 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo