Svettelukt

Vond kroppslukt?

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Bromhidrose

Bromhidrose, også kjent som osmidrose, er navnet på en tilstand som kjennetegnes av sterk kroppslukt.


Hva er bromhidrose

De viktigste kjertlene for kroppslukt er de såkalte apokrine kjertlene. Det er høyest konsentrasjon av disse i armhulene, under bryst og lyske. Hudbakterier kan omgjøre svette fra disse til svovel og ammoniak liknende stoffer som gir økt kroppslukt. I sjeldnere tilfeller kan «vanlige» eccrine svettekjertler også gi økt kroppslukt.


Hvem rammes av bromhidrose

Økt kroppslukt som skyldes apokrine kjertler kan være arvelig, og begynner som regel i puberteten. Det er vanligere hos menn, og man må utelukke en hudinfeksjon som heter erythrasma. Økt kroppslukt som følge av eccrine kjertler kan komme av inntak av visse matsorter og er relatert til økt svette (hyperhidrose).


Hvordan stilles diagnosen             

Det finnes ingen blodprøve som påviser tilstanden, og diagnosen stilles på bakgrunn av plager og sykehistorie. Legen vil måtte utelukke en hudinfeksjon og diabetes.


Finnes det noen behandling

Målet med behandlingen er å holde mengden hudbakterier på lavest mulig nivå. Dette kan gjøres med ulike desinfiserende hudvask. Behandling med botox mot overdreven svette kan i enkelte tilfeller hjelpe. Det finnes enkelte studier som også viser at å fjerne hår med laser også kan redusere tendensen til bromhidrose. 

Bromhidrose