Café-au-lait flekker

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Café-au-lait flekker

Café-au-lait flekker er vanlige og de fleste er tilstede ved fødselen. Ca 2% av alle nyfødte har slike pigmenterte forandringer. Flekkene er ofte vanskelig å se his spebarn. De aller fleste blir synlige i løpet av de første 2 leveårene. Årsaken er ukjent.Cafe au lait flekker

Cafe-au-lait flekker er vanligvis velavgrensede, ovale til runde og mørkere i farge enn omliggende hud. De varierer i størrelse fra noen få millimeter til 30 cm. Fargen varierer fra lysebrun til mørkebrun. Dette reflekteres i navnet som  betyr ”kaffe med krem”. Bakgrunnen for fargen er økt mengde Melanin (pigment) i huden. De fleste har 1 eller 2 flekker. En Cafe-au-lait flekk er flat, og står ikke ut fra huden.

En Café-au-lait flekk er vanlig, ufarlig og trenger ingen behandling. Det er ikke rapportert om økt risiko for Føflekkkreft. Har man mange slike flekker bør man undersøkes av en lege, da det i sjeldne tilfeller kan være assosiert med andre sykdommer som Neurofibromatose.


Cafe au lait flekker: Behandling

Vi anbefaler generelt ikke behandling av Cafè-au-lait flekker. Sollys gjør flekkene mørkere og mer synlige. En solkrem med høy faktor daglig forhindrer at områdene blir mørkere. Dette forebygger også dannelse av hudkreft. Dersom man likevel ønsker behandling er dette hovedsakelig av kosmetiske grunner. Ulike behandlinger har vært forsøkt i den sammenheng:

  • Laserbehandling har vært brukt (Q-switched ruby, Alexandrite og Nd:YAG). Resultatene er varierende og flere behandlinger med 6-8 ukers mellomrom er påkrevd. Etter en slik behandling kommer pigmenteringen tilbake i ca 50% av tilfellene. Oslo Hudlegesenter tilbyr behandling med Q-switchet laser som har størst mulighet for å gå et permanent resultat. Det kan også skje at flekken blir mørker som følge av laserbehandlingen, eller at området blir erstattet av en hvit flekk i en periode.

  • Blekekremer har vært forsøkt, men har ikke vist noen effekt for Café-au-lait flekker


 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo