Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Café-au-lait flekkerCafé-au-lait flekker er vanlige og de fleste er tilstedet ved fødsel. Ca. 2% av alle nyfødte har slike pigmenterte forandringer. Flekkene er ofte vanskelig å se i spedbarn, men de aller fleste blir synlige i løpet av de første 2 leveårene. Årsaken er ukjent.


Hvordan ser de ut?


Cafe-au-lait flekker
er vanligvis velavgrensede, ovale til runde og mørkere i farge en omliggende hud. De varierer i størrelse fra noen få millimeter til 30 cm. Fargen varierer fra lysebrun til mørkebrun. Dette reflekteres i navnet som  betyr ”kaffe med krem”. Bakgrunnen for fargen er økt mengde

melanin  (pigment) i huden. De fleste har 1 eller 2 flekker. En cafe-au-lait flekk er flat, og står ikke ut fra huden.


Er Café-au-lait flekker farlige?


En café-au-lait flekk er vanlig, ufarlig og trenger ikke behandling i seg selv. Det er ikke rapportert om økt risiko for føflekk-kreft Har man mange slike flekker bør man tilses av en lege da det i sjeldne tilfeller kan være assosiert med andre sykdommer som neurofibromatose.


Finnes det noen behandling?


Vi anbefaler generelt ikke at man behandler Cafe-au-lait flekker. Sollys gjør flekkene mørkere og mer synlige. En solkrem med høy faktor daglig forhindrer at områdene blir mørkere. Dette forebygger også dannelse av hudkreft. Hvis man allikevel ønsker behandling er dette hovedsakelig for kosmetiske årsaker. Flere behandlinger har vært forsøkt i den sammenheng:

  • Laserbehandling har vært brukt (Q-switched ruby, Alexandrite og Nd:YAG). Resultatene er varierende og flere behandlinger med 6-8 ukers mellomrom er påkrevd. Pigmenteringen kommer tilbake i ca. 50% av tilfellene etter en slik behandling. Det kan også skje at flekken blir mørker som følge av laser behandling, eller at området blir erstattet av en hvit flekk i en periode.
  • Frysing kan gi en avblekning av fargen. Denne behandlingen kan også etterlate hvite flekker, forårsake arr og fargen kommer ofte tilbake igjen.
  • Man kan skjære vekk flekken. Dette vil etterlate et arr som ofte er mer skjemmende enn utgangspunktet (særlig i ansiktet)
  • Blekekremer har vært forsøkt, men har ikke vist noen effekt for café-au-lait flekker


23-02-2016