Behandling av couperose

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Couperose  

Couperose er en av de vanligste hudtilstandene. Den rammer rundt 5-10 prosent av befolkningen. Tilstanden kjennetegnes av rødhet i ansiktet, synlige blodkar, rødming og et kviselignende utslett. Couperose rammer både talgkjertlene og blodårene i ansiktet.


Hva skyldes couperose?

Vi vet fortsatt ikke hva som er årsaken til Couperose. Sykdommen kan være arvelig. Så mange som 40 prosent, av de som har Rosacea, har en slektning med samme tilstand. Økt blodsirkulasjon og overfølsomme blodkar medvirker til utslettet. Man trodde tidligere at sykdommen skyldes en midd i huden, som heter Demodex folliculorum. Nyere forskning har vist at denne mikroben ikke er hovedårsaken til sykdommen – selv om noen fortsatt mener den er en forverrende faktor. Det nyeste vist, innen forskningen om Rosacea, er påvisning av økte nivåer av Cathelicidin og Serinprotease (antimikrobielle peptider). Høye nivåer av disse stoffene fører til betennelse og nydannelse av blodkar.


Hvem får couperose?

Sykdommen forekommer hos begge kjønn, men er vanligst blant kvinner i alderen 30-50 år. Forekomsten er større blant mennesker med lys hudtype. Sykdommen er sjelden hos mørkhudede.


Symptomer

De vanligste symptomene på Copuerose er tilbakevendende rødflammet hud i ansiktet og et kviselignende utslett. Rødheten forverres ofte av sollys. Prikking, stikking og ubehagelig varmefølelse i huden er også typisk. Rødming er et vanlig problem. Har man hatt Rosacea i flere år, utvikler mange synlige blodkar ytterst i huden, såkalte Teleangiektasier.


Behandling 

 • Unngå bruk av kortisonkremer.

 • Bruk solkrem daglig som beskytter mot både UVA- og UVB-lys.

 • ”Rosacea-hud” blir lett irritert av kosmetikk. Unngå vannfast make-up og tunge foundations. 

 • Bruk såpefrie renseprodukter.

 • Bruk en fuktighetskrem, som er tilpasset din egen hudtype, minst en gang daglig, og før påføring av andre hudprodukter og make-up. Velg en fuktighetskrem som demper rødhet i huden (for eksempel Rosaliac fra La Roche-Posay), og som ikke er altfor fet.


Målet med behandlingen er å redusere rødheten i huden og forebygge utbrudd. Det er viktig å identifisere forverrende faktorer, og å prøve å unngå disse (se over). Alle bør bruke en solkrem på dagtid. Av behandling anbefales ofte betennelsesdempende kremer som Rozex (Metronidazol). Aberela-krem (A-vitaminsyre) kan også være til nytte, men kan gi irritasjon. Den beste behandlingen for vedvarende rødhet i huden er laserbehandling (se under). Karlaser er svært effektivt for å redusere rødhet og synlige blodkar. Det kan også være til hjelp å bruke en fuktighetskrem som demper rødhet, eller en mild make-up.
 


Referanser

 • Powell FC, Rosacea, N Engl J Med. 2005 Feb 24; 352(8):793-803.
 • Pelle MT, Crawford GH, James WD, Rosacea: II. Therapy, J Am Acad Dermatol. 2004 Oct; 51(4):499-512; quiz 513-4.     
 • Gupta AK, Chaudhry MM, Rosacea and its management: an overview, J Eur Acad Dermatol Venereol. 2005 May;19(3):273-85.
 • Sterry W, Paus R, Burgdorf W, Dermatology, Georg Thieme Verlag Kg 2006
 • Fyrand O, Hudsykdommer diagnose, pleie og behandling, Gyldendal norsk forlag AS 2007
 • www.dermnetnz.org/procedures
 • http://www.dermnetnz.org/acne/rosacea.html