Cutis Marmorata

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Cutis Marmorata  

Cutis Marmorata Telangiectatica Congenita er en sjelden medfødt tilstand som gir karakteristiske forandringer i huden. Utslettet stammer fra en feildannelse i blodårene, som er utvidede.


Symptomer

De mest typiske forandringer er et synlig nettverk av blodkar i huden. Hudforandringene er vanligst på armene eller bena, og er ofte ensidig.  Dersom man klemmer på de synlige blodkarene i huden forsvinner utslettet. Noen ganger kan man også utvikle tynn hud og en sjelden gang sår i områdene.


Diagnostikk

Diagnosen stilles, som regel, ved at man kjenner igjen hudforandringene ved fødselen. Utslettet er ikke farlig. I hovedsak er det et kosmetisk problem. Noen ganger kan tilstanden være assosiert med andre misdannelser – men vanligvis ikke.


Behandling

Om man stiller diagnosen hos et spedbarn, vil en lege ofte foreta en generell undersøkelse med tanke på andre følgetilstander. Hudforandringene avblekes ofte mye av seg selv med tiden. Det er ikke farlig i seg selv. Karlaser og IPL har vært forsøkt i voksen alder for å avbleke utslettet. Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo