Degos sykdom

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Degos sykdom

Degos sykdom er en sjelden hudlidelse. Noen kaller tilstanden også ”Malignant atrophic papulosis”. Tilstanden rammer i hovedak voksne med lys hudtype, og påvirker huden og noen ganger blodårene.


Hva er årsaken til Degos sykdom?

En underliggende årsak til Degos sykdom er at blodårene blir tette. En vet ikke årsaken fullt ut. Det mistenkes at infeksjon, immunologiske mekanismer og feil i blodets koagulasjonssystem kan være medvirkende.


Hva er symptomene?

Degos sykdom gir karakteristiske forandringer i huden. De ses som små hvite og røde 0.2-0.6 cm store flekker i huden som gradvis blir større. Det mest typiske er at de får et krater i midten, og har et hvitt porselensaktig utseende. De er ofte harde å klemme på. Viktigere enn hudforandringene er risikoen for blødninger fra mage-tarmsystemet og affeksjon av nyrer, lever eller hjerte.


Hva er prognosen?

Sykdommen varierer fra person til person. Noen har kun affeksjon av huden, og det er da en ganske harmløs tilstand. Andre har affeksjon av indre organer, med risiko for dødlig utfall.


Behandling

Ingen behandlinger har vist seg å være helt effektive. Blodfortynnende brukes ofte. Ulike biologiske legemidler undersøkes for tilstanden. 

Referanser

  • Dermatology: 3rd edition. Bologna JL, Jorizzo JL (Eds.). Pub: Mosby.
  • Rook’s Textbook of Dermatology. Burns DA, Breathnach SM (Eds.). Pub: Wiley-Blackwell.
  • Andrew’s Diseases of the skin: Clinical Dermatology. James WD, Berger TG (Eds). Pub: Saunders
  • Surgery of the Skin: Procedural Dermatology. Robinson JK, Hake CW (Eds).

clinic logo