Dermatitis herpetiformis | cøliaki | Oslo Hudlegesenter

Hudsykdommer A-Å

Del på:

Oslo Hudlegesenter

Dermatitis herpetiformis


Gluten er et naturlig protein som finnes i en lang rekke mat. Gluten intoleranse er assosiert med både cøliaki og dermatitis herpetiformis.


Hva er årsaken til dermatitis herpetiformis

Intoleranse for gluten er en type ”allergi”. Gluten utløser en immunologisk reaksjon som angriper kroppen selv. Dermatitis herpetiformis er relatert til cøliaki, og begge sykdommene forekommer ofte sammen.


Hvor vanlig er dermatitis herpetiformis


Hudlidelsen er estimert til å ramme 1 av 10.000 personer. Hudlidelsen er altså mye mindre vanlig enn cøliaki som rammer rundt 1% av befolkningen. Tilstanden debuterer vanligvis i en alder mellom 15-40 år.


Hva symptomene

Dermatitis herpetiformis gir et symmetrisk kløende utslett. Det kan ramme alle områder på huden, men er vanligst på albuer, bakside av armer, knær, rumpe og hodebunn. Utslettet har små blemmer, men blemmene blir vanligvis klødd bort slik at man kun ser små sår og prikker i huden.


Hvordan stilles diagnosen
dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis kan bekreftes ved å ta en hudbiopsi av hudlege. Viktig ved denne tilstanden er å få tatt en såkalt IF-biopsi, der man kan påvise nedslag av IgA antistoffer i huden. Ved mistenkt dermatitis herpetiformis vil man også ta blodprøver med tanke på cøliaki, og ofte en prøve fra magen.


Hvordan behandles dermatitis herpetiformis


Utslettet kan hos mange behandles kun med endringer i diett der man må unngå gluten. Ved endring i diett kan det ta flere måneder før hudutslettet blir bedre.  Hvis man ikke kommer til mål, eller har utbredt utslett, vil man vurdere behandling med en medisin som heter dapson. 

17-02-2017