Lichenoid keratose

Del på:
Oslo Hudlegesenter

Lichenoid keratose

Lichenoid keratose er en utvekst i huden som kan likne på en leverflekk, talgvorte eller hudkreft. Dersom man tar en hudprøve fra forandringen ser man under mikroskopet forandringer som likner på hudsykdommen lichen planus

Hva er en Lichenoid keratose?

En tror at en Lichenoid keratose utvikler seg fra en Leverflekk eller en Talgvorte. Utveksten er vanligst i alderen mellom 30-80 år, og med en overvekst hos kvinner. Det er særlig de med lys hud som rammes.


Hvordan ser en Lichenoid keratose ut?

Forandringen ses som en vorteliknende utvekst i huden. Det finnes flere typer av Lichenoid keratose. Den vanligste (Klassisk type) er en rød eller rosa ru flekk i huden som kommer relativt raskt. Andre slike utvekster utvikler seg saktere, og har en mørkerød eller brun farge (Subakutt type). Mer sjelden er forandringer som utvikler seg over flere år, og ses som en lilla liten kul i huden (Atrofisk type). Alle forandringene er vanligst i ansiktet eller på overkroppen. De varierer i størrelse fra noen få millimeter til en centimeter i størrelse. De gir sjelden symptomer, men kan bli betente.


Behandling

Det viktigste er å skille en Lichenoid keratose fra hudkreft. Dette kan gjøres ved å ta en hudprøve. Når diagnosen er bekreftet kan utvekstene fjernes med frysebehandling, brenning eller overfladisk kirurgi. De er ufarlige utvekster, så noen ganger velger man ingen behandling. 
 

Lichenoid keratose